Nemci promenili stav – sada podržavaju elektrifikaciju

Nemačka planira da u glasanju podrži paket EU kojim će od 2035. godine biti zabranjena prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Podeli
Foto: lumen-digital/Shutterstock
Foto: lumen-digital/Shutterstock

Ako Evropska unija na svojoj teritoriji zabrani registraciju novih vozila sa motorom na benzin ili dizel, proizvođači u Evropi i Nemačkoj će prestati da ih razvijaju.

"Stoga sam odlučio da u vladi, da mi u vladi nećemo podržati taj nacrt," rekao je ministar Kristijan Lindner na Danu industrije u Berlinu, dodajući da je otvorena tehnologija važan deo tržišne privrede.

Međutim, sada je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine saopštila da Berlin podržava planove EU za zabranu prodaje novih benzinaca i dizelaša od 2035.

"Ukoliko ovaj paket zakona uključuje ono što je Evropska komisija nagovestila, a to je zabrana prodaje novih automobila koji emituju ugljen-dioksid od 2035. godine, onda ćemo podržati ovu odluku",
izjavila je Stefi Lemke.

Italija, Portugalija, Slovačka, Bugarska i Rumunija se protive ovoj odluci. Njihova ideja je da se prekid prodaje automobila sa motorima SUS prolongira do 2040. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu