Kupuju li građani Srbije električne automobile?

Iako je država uvela subvencije koje za električne automobile iznose 5.000 evra, prodaja vozila na struju u Srbiji i dalje je na nivou statističke greške.

Podeli
Foto: Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock
Foto: Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock

U prvih devet meseci 2021. u našoj zemlji je prodato 56 električnih automobila, a u istom periodu kupcima je isporučeno 15 lakih komercijalnih vozila na struju, pokazuju podaci Asocijacije uvoznika vozila.

Ovaj rezultat deluje zaista skromno, ali je tri puta bolji u poređenju sa čitavom prošlom godinom, u kojoj je na našem tržištu prodato svega 19 električnih automobila.

Ne treba zaboraviti da se ovde radi samo o novim vozilima, a s obzirom da se u ponudi na sajtovima poput Polovnih automobila nude i električni polovnjaci, nema sumnje da su građani Srbije ove godine kupili više od pomenutih 56 putničkih vozila na struju.

Kako je u komšiluku?

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u toj zemlji je za prvih devet meseci ove godine uvezeno 36 električnih automobila, što je takođe tri puta više nego u 2020, prenosi sajt Capital.ba.

Ipak, kako kažu, i ovaj rezultat je slično onom iz Srbije - na nivou statističke greške.

Najskuplji električni automobil koji je prodat u BiH ove godine bio je Porsche Taycan 4S, sa cenom od 178.500 konvertibilnih maraka (oko 90 hiljada evra)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu