Stiže električna Mazda MX-5

Mazda je potvrdila da namerava da ponudi elektrifikovanu verziju roadstera MX-5 do kraja decenije.

Podeli
Foto: Mazda
Foto: Mazda

Kako piše Carscoops, izveštaj proizilazi iz saopštenja japanskog proizvođača automobila u kome su najavili sledeću fazu razvoja proizvoda. Iako se najava fokusirala na brojne nove modele - uključujući zamenu Mazde 6 sa pogonom na zadnje točkove i šestocilindričnim motorom - Mazda najavljuje da će i sledeća generacija roadstera biti uključena.

Međutim, nije bilo jasno da li to znači da će Miata postati potpuni EV ili elektrifikovana verzija sa hibridnim ili blago hibridnim pogonom. Na naknadno pitanje izvršni direktor Takeji Kojima je rekao da će bar jedna verzija sledeće Miate ostati sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Za kupce koji su do sada kupili roadster, obezbedićemo motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji koristi biogorivo kao što je eFuel“, rekao je Kojima. Na sličan način je potvrđeno da je Miata deo Mazdinih planova za elektrifikaciju, što znači da će uključivati neki oblik hibridne tehnologije.

Ovo ne isključuje potpuno električnu verziju Miate - model koji bi mogao da ima smisla sa Mazdinom skalabilnom arhitekturom Skyactiv EV. Međutim, komentar Ichiro Hirosea, višeg izvršnog direktora, možda će objasniti zašto možda ne treba očekivati potpuno električnu Miatu u skorije vreme. Prema izveštaju, dok je potvrđivao da će Miata biti elektrifikovana, aludirao je na postupak elektrifikacije kao onaj koji će vrednovati DNK Roadstera kao lakog sportskog automobila. S obzirom da je težina i dalje glavni faktor EV-a, planovi za elektrifikaciju bi mogli da se završe samo hibridnom verzijom.

Još uvek nije najavljen konkretan vremenski okvir za novu NE verziju Miata, a neki očekuju da će se trenutna ND generacija zadržati još nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu