Jeep slavi 80. rođendan

Marka Jeep, nastala 1941. godine.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jeep pod ovim imenom postoji od 1941. godine i počeli su u vojnoj industriji.

Oni su pravili čuvene automobile za vojsku 4x4 i Vilis Overlend je te godine registrovao firmu pa punih 80 godina uveseljavaju svoje kupce.

Iako Sjedinjene Države polovinom 1941. još uvek nisu bile u ratnom stanju, Drugi svetski rat trajao je već skoro dve godine i vojska se pripremala za neizbežne sukobe koji će uslediti. Godinu dana ranije, Willys-Overland Co. je predstavio dizajn lakog terenskog vojnog vozila koje će kasnije pobediti na tenderu.

Vojska je od proizvođača, između ostalog, tražila da vozilo ima pogon na sva 4 točka, dok je međuosovinsko rastojanje trebalo da bude manje od 190,5 cm, a masa ispod 590 kg. Osim toga, vojni terenac morao je da ima i ravan vetrobran, koji po potrebi može da se preklopi i položi na haubu.

Od 135 proizvođača koji su pozvani da učestvuju na tenderu, odazvali su se samo tri: Willys-Overland, American Bantam i Ford. Na kraju, pobedio je Willys MB.

Do kraja rata ukupno je izrađeno 647.925 primeraka ovog vozila, a u proizvodnji su učestvovale mnoge kompanije, uključujući i Ford. Nakon završetka rata, Willys je dobio i svoju civilnu varijantu, CJ-2A, koja je uticala na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu