Šta će biti sa cenama polovnih automobila?

Od izbijanja epidemije koronavirusa cene polovnih automobila u Srbiji se nisu značajnije menjale, iako su mnogi očekivali da će pasti. U martu i aprilu prodaja polovnih automobila gotovo da je stala, da bi se od maja, nakon ukidanja vanrednog stanja, ona vratila na nivo pre epidemije.

SN
Podeli
Photo by Justin Sullivan/Getty Images
Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Međutim, u narednim mesecima moglo bi da dođe do rasta cena polovnih automobila i to iz dva razloga, a sajt polovni automobili se malo bolje pozabavio tom temom.

Prvi razlog, ponuda polovnih automobila na auto-placevima je sve manja. Trgovci su gotovo sasvim prodali dosadašnje zalihe, a zbog čitave situacije, uvoz polovnjaka je i dalje otežan. Primera radi, u prvih šest meseci ove godine uvezeno je čak 30 odsto manje polovnih automobila u odnosu na 2019. godinu.

Drugi faktor koji će uticati na cene jesu dešavanja na svetskom, odnosno evropskom tržištu, gde su cene počele da rastu. Prema zvaničnim podacima, cene polovnih automobila u SAD porasle su za 5,4 odsto, što je najveći skok od 1969. godine. Slična situacije je i u Australiji, a analiza sajta Autoskaut je pokazala da su cene polovnih automobila u avgustu u Nemačkoj prvi put porasle od izbijanja pandemije. Mlađi polovnjaci već skuplji

Kako su nam preneli najveći uvoznici polovnih automobila u Srbiji, među kojima su "Balkan car sales", "Imperial auto", "Holliday", "NASCAR", značajan skok cena već je primetan u segmentu automobila starosti do pet godina.

„Radi se automobilima koji se kupuju na aukcijama od lizing kuća i ovo su najtraženiji polovnjaci na evropskom tržištu. Uglavnom je reč o automobilima koji su bili deo flote velikih kompanija, koji su redovno održavani i kao takvi važe za najsigurniju i najisplativiju kupovinu polovnjaka“, kaže Jovan Pajić iz "Balkan car sales", firme koja je jedan od naših najvećih uvoznika polovnih automobila.

Zbog čitave situacije, mnoge evropske kompanije odustale su ili su odložile obnovu svog voznog parka.

„I ne samo kompanije, mnogi građani u evropskim zemljama odustali su od prodaje svojih vozila i kupovine novih, pa je zbog svega navedenog značajno manja ponuda mlađih polovnih automobila, a tražnja za njima ostala ista, ako ne i veća. Sve je to dovelo do toga da poslednjih nekoliko meseci dođe do skoka cena upravo ovih mlađih polovnih automobila“, objašnjava Pajić.

Primera radi, kako navodi Pajić, Opel Insignija ranije je koštala oko 7.000, a trenutno joj je cena oko 8.500 evra. Za Audi a4, iz ove kategorije mlađih polovnih automobila, mora da se izdvoji oko 13.500 evra, a ranije se isti takav automobil plaćao 11.500 evra, dok su na primer VW Passati koji su vredeli 10.000 evra sada dostigli cenu od oko 11.500 evra.

I podaci britanske „Autovista group“, koja se bavi analizom auto-tržišta, pokazuju da je u Evropi trenutno tražnja za polovnim automobilima veća od ponude.

Prema njihovim podacima, u junu ove godine prodaja polovnih automobila bila je veća nego u junu 2019, kao i da mnogi dileri polovnih autombila više prodaju nego što mogu da nabave vozila. Uz sve to, obim prodaje polovnih automobila na evropskom tržištu je na dobrom nivou, što dovodi to toga da se zalihe smanjuju, a cene rastu. Šta je sa starijim polovnjacima?

U Srbiji se najviše kupuju automobili starosti između 2004. i 2008. godišta. Uvoznici kažu i da se u ovom segmentu primećuje rast cena na evropskom tržištu, a neke prognoze govore da bi taj rast mogao da bude još i veći.

U analizi „Autovista group“ se navodi da će cene polovnih automobila umnogome zavisiti od daljeg razvoja situacije sa koronavirusom.

Prema rečima Ane Lange iz „Autovista group", kupci u Evropi bi mogli da postanu finansijski još oprezniji i da se pre odluče za kupovinu polovnog nego novog automobila.

Uz sve to, kako navodi ona, mnogi koji su do sada pre svega koristili javni prevoz, sada bi mogli da odluče da kupe stariji polovni automobil i samim ti povećaju potražnju upravo za ovim segmentom vozila.

I potezi vlada pojedinih zemalja, a iz kojih se u Srbiju uvozi značajan broj polovnih automobila, takođe bi mogli da budu dodatni faktor koji bi mogao da pogura cene naviše.

Italijanski mediji navode da je italijanska vlada, kako bi pomogla auto-industriji, podmladila vozni park i favorizovala ekološki prihvatljive automobile, odlučila da subvencioniše kupovinu Euro 6, hibridnih i električnih automobila, ali i da daje dodatne subvencije onima koji svoj stari automobil predaju na reciklažu. U zavisnosti od samog automobila i njegove starosti, dodatne subvencije mogu da iznose i više hiljada evra.

Takođe, zanimljivo je i da je Francuska počela da subvencioniše kupovinu i to polovnih automobila.

Odluka italijanske vlade mogla bi da utiče na to da ponuda polovnih automobila bude manja, jer će se praktično Italijanima više isplatiti da svoj stariji automobil daju na reciklažu nego da ga prodaju, dok bi odluka Francuske mogla da dovede do veće potražnje za polovnim automobilima, a sve to zajedno da dovede do skoka cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu