Civic Type R oborio rekord na čuvenoj trkačkoj stazi

Hondin najekstremniji hečbek do sada, Civic Type R Limited Edition, postavio je novi rekord za automobil sa prednjim pogonom, prošavši krug na stazi Suzuka u Japanu za 2 minuta i 23,993 sekunde.

Podeli
Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

Staza Suzuka je duga 5,8 km i čuvena je po brzim duplim lakat krivinama i izazovnim uglovima, sve to u obliku "osmice".

Zahvaljujući svojim lakim komponentama, ogibljenjem i nadograđenim upravljanjem, Civic Type R Limited Edition pomerio je granice onoga što je moguće dobiti od pogona na prednjoj osovini, i to na jednoj od najzahtevnijih staza u trkačkom sportu.

Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

Suzuka je bila važan ispitni teren za razvoj performansi vozila i motora Honda još od 1962. godine, a sagrađena je upravo po uputstvima osnivača i predsednika kompanije, Soičira Honde, čije su čuvene reči bile: "Automobili se ne mogu usavršavati ako se ne izlože krajnjem testu na trkačkoj stazi".

Novi Limited Edition ima kovane BBS aluminijumske točkove od 20 inča sa Michelin Pilot Sport Cup2 gumama. One su dizajnirane ekskluzivno da postignu izvanredne performanse na trkačkoj stazi, ali i da omoguće izuzetne performanse na putevima, uz uštedu u masi od 10kg.

Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

Modifikovani amortizeri optimizuju ovu novu kombinaciju točka i gume i, zajedno sa rekalibrisanim upravljanjem, nude maksimalnu kontrolu i odziv na upravljaču.

U Hondi kažu da kontrolni softver adaptivnog sistema amortizera sada brže procenjuje uslove na putu, što za ishod ima poboljšane reakcije amortizera kako za bolje upravljanje, tako i za kvalitet vožnje.

Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

Novi model Limited Edition zadržava moćan dvolitarski VTEC turbo-benzinac Type R modela. Motor proizvodi 320 KS pri 6.500 obrtaja u minutu, a obrtni moment 400 Nm između 2.500 i 4.500 o/min.

Ubrzanje 0-100 km/h postiže se za 5,7 sekundi.

Iz Honde su najavili da će se Civic Type R Limited Edition naći u prodaji širom Evrope, za čije tržište će biti napravljeno samo 100 primeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu