Rođen je Cupra el-Born – prvi električni "hot-heč" iz Španije FOTO/VIDEO

El-Born je ujedno i prvi model marke Cupra sa potpuno električnim pogonom.

Podeli
Foto: Cupra promo
Foto: Cupra promo

Kada je u martu 2019. Seat predstavio električni hečbek koncept el-Born, najavljena je produkcijska verzija ovog automobila.

El-Born se zaista pojavio godinu dana kasnije, ali kao model podbrenda Cupra, zaduženog za automobile sportskih performansi.

Španski proizvođač je za sada objavio nekoliko fotografija i tehničkih detalja ovog vozila koje koristi Volkswagenovu MEB mehaničku platformu namenjenu električnim modelima te automobilske grupacije.

Cupra je saopštila da el-Born čuva električni energiju u bateriji kapaciteta 77 kWh, ali nije otkrivena snaga elektromotra, koja se inače prenosi na zadnje točkove vozila.

Foto: Cupra promo
Foto: Cupra promo

Kako tvrde u španskoj kompaniji, Cupra el-Born je u stanju da sa punom baterijom pređe i do 500 km, a uz pomoć brzog punjača za 30 minuta je moguće dopuniti bateriju toliko da vozač relativno brzo nastavi put i pređe još 260 km.

Cupra je objavila da el-Born od 0 do 50 km/h stiže za svega 2,9 sekundi, ali nije obelodanjen podatak o ubrzanju do stotke.

Foto: Cupra promo
Foto: Cupra promo

Što se tiče dizajna, španski elektroautomobil siluetompodseća na električni Volkswagen ID.3, ali ima agresivnji dizajn.

Cupra el-Born će se proizvoditi u Nemačkoj, u fabrici Cvikau, gde se izrađuje i pomenuti VW ID.3, a u evropske prodajne salone stiže 2021. godine.

Foto: Cupra promo
Foto: Cupra promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu