Svetska premijera: Citroën C4 – iskorak u električnu budućnost FOTO/VIDEO

Francuski proizvođač održao je u utorak online premijeru svog novog aduta u segmentu kompaktnih automobila.

Podeli
Foto: Citroen promo
Foto: Citroen promo

Citroën je polovinom juna objavio prve fotografije novog C4 koji će naslediti ugašeni hečbek C4 i krosover C4 Cactus, a sada smo u prilici da saznamo nešto više o ovom modelu.

Novi Citroën C4 će se proizvoditi u verzijama sa benzinskim i dizel motorima, ali po prvi put i u čisto električnoj varijanti, pod oznakom ë-C4. Na taj način, francuski proizvođač pokazuje svoju spremnost da uhvati priključak sa rivalima koji su već prisutni na tržištu sa modelima na struju.

Pogledajte video:

Pored toga što će ponuditi i električnu verziju, Citroën je novi C4 oblikovao kao atraktivni kupe-krosover, čime je proširio potencijalnu ciljnu grupu kupaca na mlađu populaciju.

Uz povećano odstojanje od tla koje iznosi 156 mm, novi model je i "porastao" u odnosu na prethodni C4 hečbek. Dužina krosovera je 4.360 mm, širina 1.800 mm, visina 1.525 mm, a međuosovinsko rastojanje 2.670 mm.

Foto: Citroen promo
Foto: Citroen promo

Veće spoljašnje dimenzije omogućiće putnicima više prostora u unutrašnjosti vozila.

Prtljažnik ima 380 litara korisnog prostora za odlaganje stvari putnika, a njegova zapremina se može povećati na maksimalnih 1.250 litara obaranjem naslona zadnjih sedišta.

Foto: Citroen promo
Foto: Citroen promo

Dizajn unutrašnjosti je minimalistički i moderan, sa dva velika digitalna ekrana - onaj ispred vozača služi kao instrument tabla, dok centralni opslužuje multimedijalni sistem.

Pored toga, vozaču je na raspolaganju i veliki "head-up" displej ispred samog vetrobranskog stakla, tako da ne mora da skida pogled sa puta ispred sebe kako bi saznao osnovne podatke nbeophodne za vožnju.

Kao plus novom C4 možemo da upišemo i to što su dizajneri ostavili fizičke komande klima-uređeja.

Benzinac, dizelaš ili 100% električni

Foto: Citroen promo
Foto: Citroen promo

Kupcima novog Citroëna C4 na raspolaganju će biti tri benzinske, dve dizel i jedna potpuno električna pogonska verzija.

U ponudi će se naći PureTech benzinci snage 100, 130 i 155 KS (dve jače verzije biće dostupne i sa automatskim menjačem sa 8 brzina), BlueHDi dizelaši sa 110 i 130 KS (snažniji uparen sa 8-brzinskim automatikom) kao i potpuno električna verzija ë-C4 sa elektromotorom od 136 KS (100 kW) i 260 Nm.

Foto: Citroen promo
Foto: Citroen promo

Električni Citroën ë-C4 opremljen je baterijom kapaciteta 50 kWh i prema WLTP mernom ciklusu može da pređe do 350 km sa jednim punjenjem.

Iz mesta do stotke ubrzava za 9,7 s, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h.

Električni Citroën ë-C4 (Foto: Citroen promo)
Električni Citroën ë-C4 (Foto: Citroen promo)

Ukoliko se za punjenje koristi brzi punjač od 100 kW, bateriju je moguće dopuniti do 80% kapaciteta za 30 minuta, dok na punjaču od 11 kW isti postupak traje 5 sati.

Međutim, ukoliko se baterija puni na običnoj kućnoj utičnici, za potpuno dopunu je potrebno čak 24 sata.

Električni Citroën ë-C4 (Foto: Citroen promo)
Električni Citroën ë-C4 (Foto: Citroen promo)

Citroën je ostao veran sebi kada je u pitanju sistem oslanjanja, pa je kao i kod modela C5 Aircross progresivno hidraulično ogibljenje standardni deo opreme novog C4.

Citroën C4 i ë-C4 stižu u evropske prodajne salone na jesen, do kada će biti poznate i cene ovih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu