Svaka benzinska pumpa u Nemačkoj će morati da ima punjač za električna vozila

Nemačka želi da pomogne svojoj autoindustriji u svojim projektima vezanim za električna vozila.

SN
Podeli
Photo by Dan Kitwood/Getty Images
Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Država Nemačka zahtevaće od svih benzinskih pumpi u zemlji da imaju i punjače namenjene električnim vozilima, a u projekat će biti uloženo 130 milijardi evra uključujući i subvencije za kupovinu EV.

Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3 posto su električni automobili. Prošle godine u Nemačkoj je bilo manje od dva posto električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može da bude zabrinutost vozača za punjenje baterije.

"Znamo da je u 97 posto slučajeva razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju električne automobile zapravo zabrinutost za domet. Nemačka želi da to reši tako što će vozači znati da je benzinska stanica uvek otvorena", rekao je Diego Biasi, predsednik kompanije Quercus Real Assets.

Da bi električni automobili postali standard, Nemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.

Nemačka nije jedina koja promoviše električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije koronavirusa, jer je i francuski predsednik Makron najavio inicijativu vrednu 8 milijardi evra s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač "čistih" vozila u Evropii.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu