VW će možda morati da plati još 1,5 milijardi evra zbog dizelgejta – i to samo u Nemačkoj

Nemački auto-gigant je već u obavezi da vlasnicima spornih dizelaša iz Nemačke plati 830 miliona evra.

Podeli
Foto: VW promo - ilustracija
Foto: VW promo - ilustracija

Na osnovu presude Vrhovnog suda Nemačke, koja je doneta ranije ove godine, Volkswagen je primoran da oštećenim vlasnicima spornih vozila sa dizel motorima isplati pojedinačne sume koje se kreću od 1.350 evra do 6.257 evra, u zavisnosti od modela i starosti automobila. Ovom odlukom je obuhvaćeno 260.000 vlasnika VW automobila u Nemačkoj.

Pojedinačne sume proizilaze iz kolektivne nagodbe koju je sa Volkswagenom postiglo nemačko Udruženje potrošača, a proizvođač iz Volfsburga će za troškove odštete izdvojiti 830 miliona evra.

Međutim, dizelgejt saga u Nemačkoj ovim nije završena.

Naime, sudovima u ovoj zemlji podneto je čak 60.000 pojedinačnih tužbi oštećenih vlasnika VW dizelaša opremljenih "prevarantskim" softverom, prenosi Rojters.

VW Sharan (Foto: VW promo)
VW Sharan (Foto: VW promo)

Nemački savezni sud u ponedeljak je presudio po jednoj od tih tužbi tako što je naložio Volkswagenu da vlasniku modela Sharan iz 2014. isplati čak 25.600 evra, dok je isti taj automobil kao nov pre šest godina plaćen 31.500 evra.

Ako bi se ova presuda primenila u slučaju svih ostalih pojedinačnih tužbi, ukupna odštetna suma mogla bi da premaši 1,5 milijardu evra. I to samo u Nemačkoj.

Prema rečima portparola Volkswagena, nemačka kompanija je suočena sa još preko 100.000 pojedinačnih odštetnih zahteva izvan matične države.

Podsećamo, otkako je izbio dizel skandal 2015, kompanija je na osnovu kazni i odštetnih zahteva širom sveta ukupno isplatila preko 33 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu