Komšijama i ove godine izdašne subvencije za kupovinu električnih automobila, a kako je kod nas

Dok su u Srbiji subvencije za električne automobile uvedene tek početkom 2020, susedna Hrvatska već godinama podstiče kupovinu vozila na struju.

Podeli
Foto: Nissan promo - ilustracija
Foto: Nissan promo - ilustracija

Hrvatski sabor je pre svog raspuštanja odobrio finansijska sredstva Fondu za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, pa će zainteresovani kupci električnih automobila i ove godine moći da računaju na državne subvencije, piše Večernji list.

Finansijski podsticaj za nabavku automobila na struju do sada je iznosio 80.000 kuna po vozilu (oko 10.500 evra), a očekuje se da će ove godine biti nešto niži i da će iznositi 70.000 kuna (oko 9.200 evra).

Poređanja radi, subvencije za kupovinu automobila na električni pogon u Srbiji iznose 5.000 evra, za čisto električna putnička vozila.

Hvatanje priključka za Evropom

I dok Hrvati već godinama mogu da kupuju vozila na struju uz izdašne državne podsticaje, u našoj zemlji je to moguće tek od ove 2020.

Naime, Vlada Srbije je početkom marta usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila sa hibridnim pogonom.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za subvencionisanje kupovine u Srbiji će ove godine iznositi do 120 miliona dinara.

Foto: Toyota promo - ilustracija
Foto: Toyota promo - ilustracija

Pored čisto električnih automobila, podsticaji su predviđeni i za druga elektrifikovana vozila.

Za električne motocikle subvencija iznosi 500 evra.

Za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna koja imaju takozvani "plug-in" hibridni pogon (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator el. energije) subvencija je 3.500 evra.

Kupovina vozila sa "običnim" hibridnim pogonom (baterije se ne mogu puniti na strujnom priključku/elektropunjaču), koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, podstiče se sa 2.500 evra.

Da li će ove državne subvencije uticati na vas da razmotrite kupovinu električnog ili hibridnog automobila?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu