Prodaja automobila u Nemačkoj potonula u martu, Tesla i Lexus odolevaju

Broj novoregistrovanih automobila prošlog meseca je bio za 38% manji u odnosu isti period 2019.

Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

U jeku pandemije koronavirusa, u Nemčakoj je u martu prodato 215.119 novih automobila, što je četrdesetak odsto manje u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Tržišni lider, Volkswagen zabeležio je pad od 35%, Mercedes 28%, a BMW 21%. Audi je "potonuo" za 37%, a Ford je prepolovio svoju prodaju iz marta 2019, piše Autonews Europe.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Nisu baš svi proizvođači automobila prošli tako loše. U poređenju sa ostalima, može se reći da su Tesla i Lexus ostvarili prilično dobar prodajni rezultat.

Tako je Tesla imao pad od svega 4,4%, a Lexus je zabeležio minus od samo 2,8%. Ukoliko se posmatra prodaja od početka godine, Lexus stoji čak izvanredno, jer je za prva tri meseca ostvario za 50,3% veću prodaju u odnosu na isti period 2019.

Foto: Lexus promo
Foto: Lexus promo

Od brendova koji su u Nemačkoj u periodu januar-mart bili u plusu, tu su još DS, Jaguar, Porsche i Seat. Upada u oči da svi ovi brendovi, osim španskog proizvođača, pripadaju premijum klasi, a jedino je Porsche nemački proizvođač.

Jedan od razloga za ovako veliki pad prodaje novih automobila u Nemačkoj leži u činjenici da su prodajni saloni u toj zemlji zatvorili svoja vrata za potencijalne kupce u drugoj polovini meseca.

Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Ukoliko se nešto bitno ne promeni u aprilu, a za to su male šanse, pad prodaje će biti još dramatičniji, kažu u nemačkom udruženju uvoznika i prodavaca automobila.

Ipak, u odnosu na ostala velika tržišta EU, Nemačka čak i ne stoji tako loše. Tako je prodaja automobila u martu u Italiji smanjena za čak 85%, u Francuskoj za 72%, a u Španiji za 69%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu