Izabran ekološki automobil godine u Srbiji FOTO

Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid osvojila je zvanje "Eko Auto godine 2020".

Podeli
Foto: Eko Auto/Net Auto promo
Foto: Eko Auto/Net Auto promo

Izbor za ekološki najprihvatiljivije vozilo na našem tržištu održava se već devetu godinu zaredom. U konkurenciji za "Eko Auto godine 2020" bilo je ukupno dvanaest modela iz aktuelne svetske automobilske produkcije: BMW Serije 1, Kia X-Ceed, Mazda CX- 30, Mercedes-Benz CLA, Nissan Juke, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru Forester, Škoda Scala, Toyota Corolla Hatchback i Volkswagen Golf.

Članovi strucnog žirija detaljno su analizirali sve pristigle prijave i vrednovali ih na osnovu navedenih podataka i informacija, kao i dostavljene validne prateće dokumentacije svakog pojedinačnog zastupnika automobilske marke.

Držeći se prethodno utvrđenih pravila i procedura za sprovođenje postupka izbora Eko automobila godine u Srbiji, stručni žiri je dodelio ovo zvanje modelu Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.

Foto: Eko Auto/Net Auto promo
Foto: Eko Auto/Net Auto promo

Podsećamo, do sada su titulu "Eko Auto godine u Srbiji" poneli: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016), Citroen C3 1.6 Hdi (2017), Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex (2018) i Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid (2019).

Nagrada za Eko Auto 2020. godine trebalo je da bude dodeljena tokom sajma automobila BG CarShow u Beogradu, međutim kako je ova manifestacija iz poznatih razloga odložena i svečano uručenje sačekaće bolja vremena i novi termin.

Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Toyota je sinonim za hibridnu tehnologiju koja se u serijskom modelu Prius u Japanu pojavila 1997. godine, a 2001. godine i širom sveta.

Ovaj model je toj tehnologiji dao je sasvim novo značenje i postao simbolican automobil koji je nastao pre nego što je ekološka svest postala važno društveno pitanje.

Da podsetimo: hibridni automobili su oni koje za pokretanje koriste dva ili više izvora energije, umesto jednog kao kod tradicionalnih automobila - motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizel motora sa elektromotorom, kao što je to slučaj kod Toyotinih modela.

Benzinski hibridi skoro da uopšte ne emituju azotne okside (NOx) i cestice, za koje se smatra da su uzrok brojnih respiratornih smetnji i oboljenja ljudi u urbanim sredinama.

Od kada je Toyota počela da proizvodi hibridne automobile, do danas je prodato je preko 14 miliona ovih vozila.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Novu Corollu Hatchback, uključujući i hibridnu verziju ovog automobila, karakteriše sportskiji i dinamičniji dizajn sa upečatljivijim prednjim delom. Duža je 40 mm, 30 mm šira i 25 mm kraća od prethodnika Aurisa.

Corolla Hatchback Hybrid vozaču nudi softver ekološke vožnje, sveobuhvatan pregled uštede goriva i eko piktogram, koji u procentima prikazuje parametre koji utiču na potrošnju goriva na info-displeju.

Tako vozač može da prati kada i koliko se puta EV režim uključuje tokom vožnje, i da na osnovu tih podataka prilgođava svoj stil vožnje.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Corolla hibrid nema definisan električni opseg u vožnji, međutim, posebno u gradu i na autoputu pri brzinama do 100 km/h, benzinski motor često se isključuje, a pogon preuzima struja.

Čak i pri većim brzinama hibridni pogon kombinovanjem rada oba motora značajno utiče na smanjenu potrošnju, što može da se vidi na grafikonu putnog računara.

Na testu u vožnji većim brzinama po auto-putu potrošnja se kretala oko 4,3 litra na 100 km.

Standardno je opremljena najnovijom verzijom Toyota Safety Sense - setom tehnologija aktivne bezbednosti dizajniranom da pomogne u sprečavanju ili ublažavanju sudara u širokom rasponu saobraćajnih situacija.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Četvrta generacija 1.8-litarskog hibridnog sistema sa samopunjenjem proizvodi 90 kW (122 KS) uz obrtni moment od 142 Nm pri 5200 o/min, uz dodatnu snagu elektromotora od 53 kW (600V), koji razvija maksimalni obrtni moment od 163 Nm odmah pri aktiviranju.

Elektromotor je sposoban da potpuno autonomno pokreće automobil do brzine od 50 km/h, naravno ako se ne ubrzava agresivno. Simultanim radom pogonski tandem ubrzava 1.285 kg težak automobil do 100 km/h za 10,9 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 180 km/h.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Kako kažu u japanskom proizvođaču, svi hibridni sklopovi, uključujući bateriju, pokriveni su Toyotinom garancijom od pet godina bez limita kilometraže, od trenutka prodaje novog vozila.

Kao deo provere hibridnog sistema (Toyota Hybrid Health Check), Toyotini stručnjaci proveravaju hibridni sistem i bateriju kako bi se uverili da su u dobrom stanju.

Ako se jednom godišnje obavi ovakva proveru, automobil ima pravo na dodatno produženu garanciju od jedne godine ili 15.000 km (šta pre nastupi), sve do ukupno 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu