Toyota ne odustaje od malih modela – stiže novi Aygo

Direktor Toyota Evrope Johan van Zil potvrdio je da kompanija sprema treću generaciju malog gradskog modela Aygo.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Japanski gigant i francuska PSA grupacija su prošle godine najavili prekid zajedničke proizvodnje gradskih modela Aygo, C1 i 108 u Češkoj.

Toyota će od 1. januara 2021. biti samostalni vlasnik pogona u Kolinu čiji je kapacitet 300.000 jedinica godišnje.

S obzirom da je potražnja za segmentom malih gradskih automobila u Evropi u padu, teško je zamisliti da će Toyota u Češkoj proizvoditi samo Aygo.

Bar po dosadašnjem principu. Ipak, taktička promena bi mogla da preokrene situaciju, a to je naravno elektrifikacija.

Za razliku od konvencionalnih gradskih automobila, potražnja za električnim je sve veća, pa je izvesno da će Toyota odustati od benzinskog pogona.

Ljubitelji električnih gradskih mališana će se sigurno obradovati informaciji da je Toyota potvrdila treću generaciju modela Aygo.

Iako neki direktni konkurenti odustaju od ove najmanje klase, poput Opela i Forda, Toyota sprema naslednika modela koji je na tržištu od 2014. godine.

"Aygo je bio odličan proizvod za nas u smislu osvajanja tržišta i privlačenja mladih kupaca ka našem brendu. I dalje verujemo da je ovaj segment dobar za nas", kaže direktor Toyota Evrope Johan van Zil.

Zil je dodao da bi Toyota mogla da Aygo plasira kao potpuno električni automobil s obzirom da se uglavnom koristi u urbanoj sredini.

Aygo je trenutno jedini Toyotin model u Evropi koji u svojoj ponudi pogona nema hibridni sistem.

Prebacivanjem Aygo u EV segment Toyota bi se priključila trendu koji već prate konkurenti poput Peugeota i Opela koji su u novim generacijama svojih malih automobila 208 i Corsa ponudili i električne verzije, a to će u budućnosti da urade i Volkswagen sa modelom Up!, Škoda sa svojim mališanom Citigo, Seat sa Mii te FIAT sa 500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu