Kia se sviđa Evropljanima

Kia sa novim modelima i elektrifikovanim pogonima do rekordnog tržišnog udela i veće prodaje u Evropi.

Podeli
Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Kia Motors je po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)* u zadnjem kvartalu ove godine u Evropi prodala 120.846 vozila, što predstavlja rekordnu prodaju ovog brenda.

Kijina evropska prodaja se do kraja septembra u odnosu na isti period prošle godine povećala za 0,9% na ukupno 389.151 vozilo, dok je Kijin tržišni udeo skočio sa 3,1% na 3,2%.

"Naš pristup u predstavljanju brižno osmišljenih novih modela i naprednih elektrifikovanih pogona na tržištu donosi rezultate. Ponuda varijanti Ceeda pokazala se vrlo uspešnom, pogotovo nakon što smo lansirali novog XCeeda i ProCeeda. Ujedno naša sve veća ponuda električnih i hibridnih vozila doprinosi prodajnom rastu Kije u Evropi, jer sve više naših kupaca ceni niske operativne troškove i visoki kvalitet tih vozila", kaže direktor Kia Motor Europe Emilio Erera.

Raširena ponuda Ceedovih varijanti

Kia Motors Adria Group
Kia Motors Adria Group

Treća generacija modela Ceed, koji je kao hečbek i Ceed Sportswagon na tržištu već od druge polovine 2018. godine, nakon toga je obogaćena ovogodišnjim lansiranjem shooting brake ProCeeda i sa upravo pristiglim krosoverom XCeed.

Prodaja Ceedove game se sa ukupno prodatih 81.912 primeraka u 2019. godini u odnosu na prošlu godinu povećala za čak 38,7%.

U septembru, prvom mesecu prodaje novog XCeeda, Kia je zabeležila više od 2.400 narudžbi, dok se prodaja ProCeeda povećala za skoro deset puta, sa 1.570 vozila druge generacije u 2018. na 15.031 primerak novog ProCeeda u 2019.

Sa četiri varijante karoserije Ceeda je Kia nedavno najavila skorašnje lansiranje plug-in hibrida XCeed i Ceed Sportswagon. Pomenuti dvojac ekološki prihvatljivijih vozila će se početkom iduće godine pridružiti Kijinoj bogatoj ponudi hibridnih i električnih vozila.

Rast prodaje hibridnih i električnih vozila

Kia Motors Adria Group
Kia Motors Adria Group

Kijina ponuda elektrifikovanih modela je doživela osetan rast potražnje u ovoj godini.

Prodaja hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila porasla je sa 42.676 na 51.880 vozila (+21,6%).

Ponudu čine odlazeći model Soul EV i njegov naslednik e-Soul, Optima Plug-in Hybrid (limuzina i karavan) i varijante modela Niro.

Prodaja Nira povećala se za čak 32% na 44.949 vozila, prvenstveno zahvaljujući lansiranju unapređenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira kao i početku prodaje novog potpuno električnog e-Nira.

Kia u dolazećim mesecima namerava predstaviti elektrifikovane pogone ostalih postojećih i budućih modela.

Bestseleri i krosoveri

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Treći kvartal doneo je još veću popularnost Kijinih uspešnih krosovera.

Ukupno je prodaja Stonica (51.143 vozila), Sportaga (93.394), Nira (44.949) i Soula (3.776) – i novog XCeeda, čija prodaja je u septembra tek počela (2.473 vozila) – veća za 3 posto i ukupno je iznosila 195.735 vozila.

Kia je rast prodaje zabeležila i kod modela Picanto, koji je posle Ceeda i Sportagea treći najprodavaniji model u Evropi.

Picanto je sa novim varijantama GT-Line i X-Line ove godine našao 59.278 novih kupaca (+3,5% u odnosu na isti period 2018.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu