Šveđani napravili mali gradski automobil na struju, na puteve stiže 2020. FOTO/VIDEO

Produkcijska verzija električnog modela Uniti One sa tri sedišta i autonomijom u vožnji do 300 km pojaviće se u prodaji polovinom naredne godine.

Podeli
Foto: promo
Foto: promo

Švedski proizvođač predstavio je konačnu verziju malog gradskog vozila na električni pogon koja će biti dostupna u dve opcije. Osnovna varijanta opremljena je baterijama kapaciteta 12 kWh, što je prema fabričkim podacima dovoljno da automobil pređe 150 km pre nego što bude morao da se dopuni, dok model sa većima baterijama od 24 kWh ima autonomiju i do 300 km.

Foto: promo
Foto: promo

U kompaniji koja je razvila ovo vozilo kažu da, iako su baterije relativno malog kapaciteta, Uniti One ima prilično velika autonomiju u vožnji zahvaljujući pre svega maloj masi od samo 600 kg.

Vozilo je projektovano da može da se puni na brzim punjačima od 50 kW, a nakon 10 minuta punjenja na takvom punjaču može da pređe dodatnih 100 km. Kako se navodi, na brzom punjaču dopuna većih baterija (24 kWh) od 20% do 80% njihovog kapaciteta traje svega 17 minuta.

Foto: promo
Foto: promo

Što se tiče performansi, Uniti One nije “ulični trkač”, ali za to nije ni pravljen. Ovaj automobil ubrzava 0-100 km/h za 9,9 s, dok je maksimalna brzina 120 km/h, što je više nego dovoljno za uslove gradskog saobraćaja.

Foto: promo
Foto: promo

Konfiguracija sedenja je 1+2, s tim što su nasloni zadnje klupe deljivi na pola i mogu se oboriti čime se dobija veći prtljažni prostor, ukoliko postoji potreba za prevoz prtljaga velikih gabarita.

Foto: promo
Foto: promo

Uniti One će se pojaviti u prodaji sredinom 2020, i to najpre u Švedskoj i Velikoj Britaniji, gde će uz državne subvencije od 3.500 funti koštati od 15.100 funti (oko 17.200 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu