Cadillacov dizel program je odoleo Dizelgejtu, ali nije struji

Američki proizvođač Cadillac saopštio je da obustavlja na neodređen period razvoj dizel motora zbog ubrzanog prelaska na električni pogon.

Podeli

Predsednik Cadillaca Stiv Karlajl je potvrdio tokom predstavljanja XT4 da kompanija ponovno procenjuje svoju dizel strategiju.

"Radimo na dizelu, ali tržišta se menju brže nego što smo očekivali. Od sada će naš fokus biti na elektrifikaciji", rekao je Karlajl.

Cadillac već neko vreme radi na razvoju četvorocilindarskih i šestocilindarskih dizel agregata, kao deo plana šitelja brenda na evropsko tržište uz ponudu određenih modela na dizel pogon i u SAD.

Novi XT4 je trebalo da dobije dizel varijantu do 2020. ili ranije, uz plan kompanije da uvede dizel u još modela. I dalje postoji mogućnost da će se to dogoditi, ali za sada je Cadillacov dizel program "na ledu".

Na prvu prepreku u razvoju dizela Cadillac je naišao još 2015, kada je Volkswagenova "Dizelgejt" afera žestoko pogodila auto-industriju.

Tada su u kompaniji saopštili da je razvoj otišao predaleko da bi "ubili" dizel program, a onda je stigao novi udarac.

Partner u razvoju dizela GM je odlučio da proda svoju evropsku podružnicu Opel francuskoj PSA grupaciji, što je umnogome zatvorili pristup evropskom tržištu.

Uprkos i ovom udarcu, Cadillac je nastavio svoj program samostalno, međutim, treći udarac je bacio Cady na noge.

Karlajl ipak ističe da dizel tehnologija i dalje ima važnu ulogu u industriji, pre svega u segmentu kamioneta, koji su izuzetno popularni upravo u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu