Britanci strahuju za mostove: Električna vozila su preteška

Električna vozila mogu da budu i do 33 odsto teža od ekvivalentnih vozila na benzin i važno je da oni koji brinu o bezbednosti puteva i mostova to uzmu u obzir.

Podeli
Foto: Songquan Deng/Shutterstock
Foto: Songquan Deng/Shutterstock

Sve više električnih vozila se nalazi na putevima u Velikoj Britaniji, a auto-kompanije povećavaju proizvodnju i razvijaju automobile sa većim baterijama kako bi povećali domet i ukupnu praktičnost.

Sve to utiče da ukupna masa vozila raste, a saobraćajna infrastruktura je stara i pitanje je da li može da izdrži nova opterećenja.

Stručnjaci su nedavno ukazali na problem starijih višespratnih parkirališta – stare strukture mogu biti u opasnosti od urušavanja zbog povećane mase novih automobila.

Električna vozila su mnogo teža od današnjih uobičajenih automobila na benzin ili dizel, a svakako su i glomaznija od modela koji su bili na putevima pre pedeset i šezdeset godina – kada je izgrađeno mnogo višespratnih parkinga.

Da bi se rešio problem, uvode se nove smernice o ograničenjima težine parkinga.

"Ne želim da paničim, ali svakako postoji potencijal da se uruši neka od prvih izgrađenih javnih garaža, koje su u lošem stanju", rekao je za britanski Telegraf Kris Vepls, građevinski inženjer, konsultant za parkiranje i čovek koji stoji iza novih smernica.

Problemi se tu ne završavaju, a ministri u vladi takođe sugerišu da lokalni saveti treba da provere ograničenja težine na mostovima, kako bi se obezbedilo da se ne urušavaju dok sve teži i teži električni automobili putuju preko njih.

"Električna vozila mogu da budu i do 33 odsto teža od ekvivalentnih vozila na benzin i važno je da oni koji brinu o bezbednosti naših puteva i mostova to uzmu u obzir", izjavio je član parlamenta, Tori Greg Najt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu