Zašto ne bi trebalo da sedate za volan ako imate grip

Uz grip dolaze i umor i malaksalost, a takva stanja nikako nisu dobra za vožnju. A tu su još i lekovi koji mogu dovesti do pada koncentracije.

Podeli
Foto: Perfect Wave/Shutterstock
Foto: Perfect Wave/Shutterstock

Kad imate prehladu ili jak grip, umor, nedostatak koncentracije i oslabljena percepcija ograničavaju sposobnost za vožnju. Čak i rani simptomi mogu biti opasni, odnosno simptomi prehlade već izazivaju reakcije koje mogu negativno delovati u saobraćaju.

Na primer, kad kinete, instinktivno zatvorite oči, otprilike na sekund. To znači da vozite na slepo otprilike 14 metara pri 50 km/h ili 30 metara pri 100 km/h.

Naravno, niko neće izbegavati da vozi sa manjom prehladom jer nas životne obaveze teraju na stalno kretanje, ali budite oprezni…

Postoji i drugi problem a to su lekovi. Posebno oni kombinovani, koji deluju na sve simptome prehlade i koji sadrže pravi koktel aktivnih sastojaka.

Efedrin, kodein i kofein vas u početku stimulišu, ali kada učinak prestane, koncentracija u vožnji dramatično pada pa se može produžiti i vreme reakcije.

Švajcarsko Savetovalište za prevenciju nesreća (bfu) u saopštenju podseća da na švajarskim putevima u nesrećama povezanim sa konzumiranjem lekova ili droga teško strada ili pogine 150 ljudi godišnje.

Lekovi protiv gripa samo su mali deo od oko 3.500 dostupnih lekova u Švajcarskoj koji ograničavaju sposobnost vožnje.

Generalni savet je da pre vožnje proučite uputstvo za lekove ili pitate lekara da li medikament koji uzimate ima negativno dejstvo na vaše ponašanje za volanom, a na prvi znak nuspojava treba odmah parkirati automobil.

Ukoliko već imate grip, najbolje je uzdržati se od sedanja za volan. Uz grip dolaze i umor i malaksalost, a takva stanja nikako nisu dobra za vožnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu