Kako je GMC Syclone držao titulu najbržeg kamioneta na svetu čak 30 godina

Kamionet sa 4.3-litarskim turbo V6 motorom koji je proizvodio 280 KS i 475 Nm obrtnog momenta bio je brži od nekih superautomobila.

Izvor: B92, Jutarnji.hr
Podeli
Foto: GMC promo
Foto: GMC promo

Tu i tamo proizvede se automobil koji ostavi trajan trag u auto-industriji i ostane neuporediv sa drugima tokom nekoliko decenija. GMC Syclone jedan je od njih, a nedavni video sa YT kanala Hagerty objašnjava kako je ovo vozilo čak 30 godina bio kamionet sa najboljim ubrzanjem, sve do premijere modela Ram 1500 TRX.

Naime, iako General Motors u početku nije imao u planu proizvodnju kamioneta visokih performansi koje bi konkurisale tadašnjim superautomobilima, jedan GM-ov inženjer, Kim Nilsen, želeo je upravo jedan takav automobil.

Uprkos tome što je Nilsen saznao da bi razvoj ovakvog vozila trajao sedam godina i koštao oko 200 miliona dolara, nije prihvatio ne kao odgovor. Inženjer je od ASC/McLarena i Production Automotive Services (PAS) zatražio njihove predloge. Kompanija koja bi napravila bolji automobil, dobila bi ugovor za razvoj, ispitivanje emisija i, konačno, izradila bi takvo vozilo

Na kraju, PAS je stvorio nešto fenomenalno i dobio ugovor. Bio je to kamionet sa 4.3-litarskim turbopunjenim V6 koji je proizvodio 280 KS i 475 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa pogonom na sva četiri točka koji je preuzet iz Chevroleta.

Vreme koje je ovaj kamionet postavio na četvrt milje (402 metra) iznosilo je 12,9 sekundi, a do stotke mu je trebalo samo 4,3 sekunde, što je bilo brže od nekih superautomobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu