BMW i Mercedes na sudu – Volkswagen sledeći?

Nemačka nevladina organizacija: Udruženje za zaštitu životne sredine (NVO) tužilo je BMW i Daimler jer nisu dovoljno pooštrili svoje kontrole emisije CO2 i adekvatno se pozabavili klimatskim promenama.

Podeli
Photo: BMW
Photo: BMW

Ovo je prvi zabeleženi slučaj u kojem su građani u Nemačkoj podneli tužbu protiv privatne kompanije zbog klimatskih promena, a sve ukazuje na to da nije poslednji.

Dakle, očekuje se da će biti na tapetu Volkswagena, što gotovo sigurno neće izbeći tužbu. Sva tri proizvođača su se obavezala da će elektrifikovati asortiman, a nevladina organizacija tvrdi da se nisu dovoljno potrudili, piše nemački Handelsblatt.

Već početkom godine sve kompanije su obaveštene da imaju rok do 20. septembra da ispune svoje zahteve da ograniče proizvodnju vozila na motore sa unutrašnjim sagorevanjem sa rokom do 2030. godine, te da smanje emisiju CO2.

BMW i Daimler potvrdili su da neće ispuniti uslove nevladine organizacije. Naime, sva tri velika nemačka proizvođača obavezala su se da će elektrifiovati svoju liniju, pri čemu se sada tvrdi da ne čine dovoljno na smanjenju emisije CO2, navodeći u maju prošle godine.

Tada je Vrhovni sud Nemačke presudio da klimatski zakon ne čini dovoljno da zaštiti buduće generacije i odredio budžet za emisije za glavne ekonomske segmente.

Zahtev za smanjenjem emisija za 65 odsto do 2030. godine ubrzao je nacionalnu strategiju, a ovo je prvi korak u postizanju nacionalne neutralnosti CO2 do 2045. godine.

Tek tada bi se moglo osigurati manje-više bolje stanje za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu