Gde je nestao Antarctic Cruiser? VIDEO

Godine 1939. u svitanje Drugog svetskog rata, svet se još uvek bavio lakšim temama poput istraživanja Antarktika.

Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

SAD su želele deo kolača pa su krenule u osvajanje polarnog juga na zaista poseban način stvarajući jedno od najluđih vozila u istoriji.

Nije dovoljno reći da je Antarktička snježna krstarica (ASC) ogromno vozilo. Dovoljno je reći da bi moglo da primi zalihe hrane za pet osoba tokom cele godine. Nadalje, vozilo je imalo ogromne zalihe goriva, pa čak i istraživački avion, a valjalo se na točkovima prečnika više od tri metra.

Čudovište dugačko 17 metara i široko 6 metara trebalo je da bude dom istraživačima na putu do Južnog pola i nazad.

Međutim, neko je zaključio da je dobro ugraditi savršeno glatke i neraskidive gume, te da je 34-tonski dizel motor sa dva Cummins dizela od 300 KS koji je proizvodio električnu energiju za snažne elektromotore od 75 KS na svakom točku bio dovoljan za pokretanje 34-tonske gume vozilo...

Procene su da bi mogao da pogura brzinu do 50 km / h i da prevaziđe uspon od 35 stepeni. Imao je sistem 4VS i podesivo vešanje, pa je u krajnjem položaju ležao na podu i mogao je kliziti poput pingvina po stomaku.

Preslabi motori stvorili su probleme na putu od Čikaga do Bostona i izazvali najveću gužvu u istoriji Bostona, gde je zaglavljeno 70.000 vozila. Novi problemi počeli su već pri sletanju na Antarktik kada se ASC odmah zaglavio.

Na kraju je bilo moguće kretati se samo unazad, a nakon nekih 140 kilometara vozilo je stajalo. Od tada je služio kao statička laboratorija. Godinu dana kasnije gubi mu se svaki trag, nestaje pod snegom. Vozilo je primećeno 1946. godine u potpuno dobrom stanju i trebalo mu je samo da napumpa gume. Poslednji put je viđen 1958. Konkretno, istraživači su videli drvene markere oko vozila i pronašli ga ispod sloja snega debljine sedam metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu