Tesla S Plaid radi pod vodom? VIDEO

U teoriji, lakše je voziti električno vozilo pod vodom nego vozilo s SUS motorom. YouTube kanal Chillin‘ with Chet je odlučio da sprovede teoriju u praksu, pokušavajući da vozi Teslu Model S Plaid ispod 2 metra vode.

Podeli
Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Kao što je to često slučaj, primena teorije se pokazala mnogo težom nego što biste to mogli očekivati, a test je na neki način propao, piše Jutarnji.hr. Izazovi izvođenja eksperimenta su bili preveliki, ali video zapis ostaje dobar pokazatelj zašto je vožnja pod vodom teška.

Naime, teorija da EV može voziti pod vodom proizlazi iz činjenice da elektromotorima nije potreban vazduh da bi radili, za razliku od njihovih alternativa s unutrašnjim sagorevanjem.

Prema tome, Teslin Model S Plaid ne treba nikakve modifikacije za vožnju pod vodom.

Ipak, postoji opasnost od kratkog spoja električnog sistema. Opet, teoretski, električna vozila bi trebalo da budu dobro izolirana da podnose dobru količinu vode, jer ne želite da dođe do kratkog spoja u slučaju kiše ili poplave.

Zatim su tu vozač i njegova potreba za vazduhom. Ono s čime se ovaj test zaista muči je ravnoteža između potrebe za uvođenje što manje količine vode u sistem i potrebe da automobil zapravo potone.

Čak i s dodatom težinom od oko 1800 kilograma, Tesla jednostavno nastavlja da pluta preko vodenog jarka umesto da potone u njega. Test se pokazuje neuspešnim jer automobil odbija da potone. U jednom trenutku Tesla se gasi, ali se ne pokvari. Na kraju, sam izlazi iz vode, iako ne kroz nju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu