Prepravili dizel motor da radi na benzin VIDEO

Projekat je možda besmislen, ali pomaže da se shvati razlika u funkcionisanju dva tipa motora.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: slaved/Shutterstock
Foto: slaved/Shutterstock

Ruski Jutjub kanal Garage 54 poznat je po nesvakidašnjim i često potpuno beskorisnim projektima i prepravkama automobila i motora.

Ipak, zaljubljenici u četvorotočkaše i mehaniku mogu iz njihovih poduhvata da nauče neke osnove funkcionisanja automobila i pogonskih sklopova.

Tema najnovije epizode bila je prepravka dizelskog u benzinski motor. Iako se ova dva tipa motora tehnološki značajno razlikuju, ruski inženjeri dali su sebi zadatak da nateraju Toyotin dizel motor da radi pomoću benzina.

Ali to nije bio lak poduhvat. Benzin i dizel gorivo različito sagorevaju u motoru, što znači da je bilo potrebno napraviti značajne promene na pogonskoj jedinici.

Jedna od njih je pitanje kompresionog odnosa u komori za sagorevanja, koji je previsok u dizel motorima.

Projekat je započet rastavljanjem motora, čišćenjem delova i merenjem komore za sagorevanje. Inženjeri su zatim smanjili kompresioni odnos stanjivanjem klipova i drugim izmenama.

Međutim, kompresioni odnos bio je samo jedna od prepreka za pretvaranje dizel motora u pogonsku jedinicu na benzin.

Dizel motori nemaju svećice, koje su neophodne benzinskom agregatu za sagorevanje, pa su rupe za ubrizgavanje goriva modifikovane tako da odgovaraju svećicama, dok je zupčanik dizelske pumpe visokog pritiska za gorivo prenamenjen za rad sa svećicama.

Nakon što su izmene dovršene i motor ponovo sastavljen, došlo je vreme za prvo "paljenje". Rusi su priključili akumulator, dodali gorivo i okrenuli kontakt.

Motor je upalio u prvom pokušaju i mada nije radio glatko pri niskim obrtajim, ipak je startovao bez problema. Pogledajte video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu