Zašto je Ferrari izgubio na popularnosti i kako može da je vrati?

Za poslednjih desetak godina popularnost italijanskog auto-brenda se srozala.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Ferrari SF90 Stradale (Foto: Ferrari promo)
Ferrari SF90 Stradale (Foto: Ferrari promo)

Jedan od načina za merenje nečije popularnosti je Gugl pretraživanje.

Specijalizovani britanski portal Compare the Market iskoristio je podatke "guglanja" automobilskih marki kako bi izradio studiju popularnosti.

Pomoću podataka sa Google Trendova istražili su promene u popularnosti automobilskih marki u svetu u poslednjih 10 godina, upoređujući podatke iz 2010. sa onim iz 2020. godine.

Prema ovoj studiji, pet marki automobila kojima je drastično pala popularnost od 2010. godine do danas su Fiat, Citroen, Vauxhall (Opel u Evropi), Mitsubishi i Ferrari.

Ferrari 812 GTS (Foto: Ferrari promo)
Ferrari 812 GTS (Foto: Ferrari promo)

Iako pad interesa za ostale marke sa ove liste ne iznenađuju previše, pad popularnosti Ferrarija je nešto što je privuklo posebnu pažnju istraživača.

Italijanska marka pokazala je, naime, pad globalnog pretraživanja od 35,3 odsto u razdoblju od deset godina, što je iznenađujuće jer je Ferrari od početka svog postojanja sinonim za sportski automobil i moćan brend koji je u tom razdoblju predstavio brojne nove modele, od kojih većini cena nakon izlaska iz salona raste.

Zato pitanje glasi: gubi li Maranelo kontakt sa automobilskim fanovima širom sveta usred naglog porasta "elektrifikacije" i prestaje li da bude predmet obožavanja među mlađim generacijama koje i inače nisu toliko zaluđene automobilima?

Ferrari F8 Spider (Foto: Ferrari promo)
Ferrari F8 Spider (Foto: Ferrari promo)

Postaje li Ferrari samo ekskluzivna marka za sve uži krug imućnih obožavalaca starijih generacije koje ne "guglaju" već pozovu i kupuju?

Čini se da to sada na umu imaju i u Ferrariju, čijem novom šefu i vršiocu dužnosti predsednika, Džonu Elkanu, koji oseća "novo doba", više ne odgovara tolika "ekskluzivnosti" pa smo tako prošle godine dočekali manji, elegantni GT kupe Romu, kao prvi model na novoj platformi.

Međutim, model koji bi mogao da promeni percepciju marke Ferrari kod mlađih generacija kupaca, bez obzira na to što je takav potez za tradicionaliste "trn u oku", jeste SUV Purosangue baziran na platformi Rome, koji na tržište stiže 2023. godine.

Ferrari Roma (Foto: Ferrari promo)
Ferrari Roma (Foto: Ferrari promo)

Može li Ferrari ipak da ojača privlačnost marke na globalnom tržištu gladnom SUV modela, koje je uz to već snažno prožeto elektrifikacijom (prema portalu Compare the Market najveću popularnost u proteklih deset godina doživljava Tesla Motors sa rastom od čak 1262%), ostaje da se vidi.

Možda je dobar putokaz najveći konkurent Lamborghini, u vlasništvu Volkswagena, čija je popularnost u poslednjih 10 godina porasla za 24,8 odsto - između ostalog zahvaljujući SUV modelu Urus te proizvodnji Gallarda i Huracana u desetinama hiljada primeraka.

Podsetimo se, deceniju pre toga Porsche je spas našao upravo u SUV modelu Cayenne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu