Da li ste pročitali uputstvo za vaš automobil od korice do korice?

Za neupućene, to su one knjižice koje najčešće samo skupljaju prašinu u pregradi za rukavice.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Preporuka proizvođača je da nakon kupovine novog (ili polovnog) automobila svakako pročitate priloženu fabričku knjižicu sa svim uputstvima o vašem vozilu.

U pitanju je štivo koje se baš i ne čita kao uzbudljiv krimić koji ne možete da ispustite iz ruku dok ga ne završite, ali ste verovatno tu i tamo bacili pogled na neko od poglavlja - i to tek kad vam zatreba određena informacija.

Ukoliko spadate u navedenu grupu vozača, onda ste u većini, jer prema istraživanju koje je sproveo Bristol Street Motors čak 60% vlasnika automobila ne čita knjižicu o svom vozilu pre prve vožnje.

Studija je pokazala da će ogromna većina ljudi odgovore na pitanja koja ih muče u vezi sa njihovim automobilima radije potražiti na Jutjubu, Internetu ili od prijatelja i familije.

Ipak, 29% ispitanih navodi da su uputstvo za auto pročitali od korice do korice, što predstavlja malo iznenađenje kada znamo da su takve knjižice uglavnom dosadne za čitanje.

U prilog im nije išla ni činjenica da su ova uputstva iz generacije u generaciju automobila sve obimnija, s obzirom na nove tehnologije kojih je sve više u savremenim modelima.

Bristol Street Motors je napravio tabelu na kojoj se vidi koliko je za koji model potrebno vremena da bi se pročitala jedna fabrička knjižica.

Prema priloženoj tabeli, najduže se čita uputstvo za Audi A3 (11 sati i 45 minuta), a zatim za Seat Ibizu (10 sati i 50 minuta), dok je na trećem mestu Mercedes C klase (10 sati i 42 minuta).

Foto: Bristol Street Motors
Foto: Bristol Street Motors

Na drugoj tabeli možete uporediti koliko je vremena potrebno za čitanje uputstva za određeni automobil u odnosu na neka poznata književna dela, poput "Gospodara prstenova":

Foto: Bristol Street Motors
Foto: Bristol Street Motors

U studiji se navodi i da prosečan Britanac u svom životu promeni osam automobila, te da mu je u proseku potrebno 2 dana, 2 sata i 19 minuta da bi pročitao fabričke knjižice svakog od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu