Typ 4: Volkswagenov tržišni neuspeh iz kojeg je naučena lekcija FOTO

Nemački proizvođač imao je velika očekivanja od modela Typ 4 koji je bio zasnovan na čuvenoj "bubi". Ipak, kupci su bili drugačijeg mišljenja.

Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Volkswagen Typ 4 je lansiran 1968, nakon velikog komercijalnog uspeha modela Typ 1 (poznatijeg kao "buba") i Typ 2 (prodavao se pod raznim imenima: Transporter, Kombi, Mikrobus...).

Automobil je mehanički bio baziran na "bubi", što je značilo da je imao vazduhom hlađeni "bokser" motor koji se nalazio u zadnjem delu vozila, dok se snaga prenosila na zadnju osovinu.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Za razliku od "bube", čiji se dizajn nije suštinski menjao od njenog nastanka pre Drugog svetskog rata, Typ 4 je imao savremeniju karoseriju, sa prostranijom i komfornijom putničkom kabinom.

U početku se izrađivao u verzijama sa 2 i 4 vrata (bio je to prvi Volkswagen sa 4 vrata), a da bi bio udobniji u vožnji, koristio je nezavisno oslanjanje.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Pokretao ga je 4-cilindarski "bokser" motor zapremine 1.679 kubika, koji je proizvodio 76 KS pri 5.000 o/min i 126 Nm dostupnih od 3.300 obrtaja.

Motor je bio povezan sa 4-brzinskim manuelnim menjačem ili sa 3-stepeneim automatikom.

Volkswagen se hvalio da je Typ 4 izuzetno bezbedan zahvaljujući inovativnim zonama gužvanja na prednjem i zadnjem delu karoserije, koje amortizuju silu udara u slučaju udesa, kao i stubu volana koji se prilikom sudara preklapa kako ne bi povredio vozača.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Uprkos svim ovim karakteristikama i činjenici da je bio zasnovan na "bubi", modelu koji je proslavio ime Volkswagen širom sveta, Typ 4 je podbacio sa prodajom.

Prve godine je isporučeno samo 20.000 vozila, a naredne, 1969, prodato je 48.000 primeraka.

Kako bi privukao više kupaca, VW je proširio ponudu karavan verzijom sa 3 vrata, ali ni to nije pomoglo.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Typ 4 je redizajniran 1972, a 1973. je dobio snažniji motor, ali je Volkswagen ipak bio prinuđen da obustavi proizvodnju ovog modela godinu dana kasnije.

Za šest godina proizvodnje, prodato je svega 80-ak hiljada automobila.

Prethodnik Passata - Volkswagen K70 iz 1970. (Foto: VW promo)
Prethodnik Passata - Volkswagen K70 iz 1970. (Foto: VW promo)

Volkswagen je ipak izvukao pouke iz ovog neuspeha.

Tako je sledeći model K70 (nastao zahvaljujući preuzimanju kompanije NSU koja ga je razvila) imao znatno modernija tehnološka rešenja, poput napred postavljenog motora sa vodenim hlađenjem i prednjeg pogona, ali i savremeniji dizajn.

VW K70 je značajan po tome što je utabao put Passatu, koji se pojavio 1972. i koji je postao jedan od najdugovečnijih i najprodavanijih modela u istoriji kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu