Ljubitelji automobila trebalo bi da joj budu zahvalni: Žena koja je dala impuls auto-industriji

Berta Benc je 5. avgusta 1888. praktično postala prvi vozač automobila u istoriji.

Izvor: B92, autoportal.hr
Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Berta Benc (1849 – 1944.) je na današnji dan pre 132 godine, bez suprugovog znanja, pozajmila njegovu "motornu kočiju" i u dva dana prešla 212 km, što se smatra prvom dužom vožnjom automobila u istoriji i početkom velike sage o izumu koji će promeniti način putovanja i svet.

Karl Benc je još 1886. patentirao svoj motorni tricikl, zvanično prvi automobil u istoriji, ali ideja da svoj izum proda ponekoj zainteresovanoj mušteriji nije nailazila na laku realizaciju.

Zapravo, još niko nije znao da li taj izum zaista može da posluži nečem konkretnom. Benc je održao niz demonstracionih vožnji na kratkim distancama, ali se nije usuđivao oprobati na, potencijalno po njegov ugled pogubnoj, dužoj vožnji.

Dok se premišljao kako da pridobije kupce za svoje vozilo, njegova supruga Berta odlučila je da preuzme inicijativu.

Rano ujutru 5. avgusta 1888. godine, dok joj je suprug još spavao, zaputila se sa sinovima Rihardom i Eugenom jednom od Bencovih motornih tricikala iz Manhajma u posetu majci u Forchajm.

Put je trajao čitav dan, tokom kojeg je prevalila oko 106 km i stigla na odredište, samo da bi se već sledećeg dana vratila kući.

Problema je bilo, od nabavke goriva u apotekama do kvarova na vozilu, ali je putovanje obavljeno a njena vožnja je izazvala lavinu medijske pompe.

Put Berte Benc bio je prelomna tačka u istoriji automobila.

Prva duža vožnja obavljena novim prevoznim sredstvom bila je još interesantnija javnosti, s obzirom da je za upravljačem bila žena, pokazavši time prednosti automobila.

Berta, koja će umreti 5. maja 1944, u 96. godini, u jeku Drugog svetskog rata, imala je i drugih motiva za vožnju.

Mada je dosta nasleđenog novca investirala u suprugovu firmu, nije ga smatrala dovoljno sposobnim u reklamiranju svog izuma, pa je odlučila da preuzme inicijativu. Hvala joj na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu