Putovanje kroz vreme – 12 modela koji su obeležili 125 godina Škode FOTO

Povorka, koju čine neki od najznačajnijih modela češkog proizvođača, predstavlja centralni trenutak proslave 125 godina postojanja Škode.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Povorku čine modeli od L&K Voiturette A, prvog vozila koje datira iz 1905, do još uvek kamufliranog električnog automobila Škoda Enyaq iV.

Enyaq objedinjuje ideje, inovacije i uticaj tradicije kompanije Škoda u jednom vozilu.

Početna tačka rute ove istorijske povorke je Škodin muzej u mestu Mlada Boleslav, gde su neka od tih vozila izložena kao eksponati.

Putovanje dvanaest istorijskih modela nastavlja se oko grada, prolazeći pored lokalnih znamenitosti. Škodin centar za testiranje je takođe na planiranoj ruti.

Jedinstvena povorka

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Svaki od dvanaest modela ove jedinstvene povorke oblikovao je svoje vreme i dodao poglavlje istoriji razvoja brenda Škoda.

Tradiciju proizvođača automobila predstavljaju L&K Voiturette A koji se proizvodio između 1905. i 1907, prva generacija Superba (1934. do 1949.) i Škoda Popular Monte Carlo (1936. do 1939.), kao i kabriolet Škoda Felicia (1959. do 1964.), te Škoda 1000 MB (1964. do 1969.), Škoda Trekka (1966. do 1972.) i Škoda 110 R Coupé (1970. do 1980.).

Razdoblje od sredine 1980-ih do danas predstavljaju Favorit (1987. do 1994.), prva generacija moderne verzije modela Octavia (1996. do 2010.), Škoda Yeti (2009. do 2017.), Scala koja je počela da se proizvodi 2018. godine i kamuflirani Enyaq iV, koji će se uskoro predstaviti svetskoj javnosti.

Sve počinje sa L&K Voiturette A

L&K Voiturette A (Foto: Škoda promo)
L&K Voiturette A (Foto: Škoda promo)

Kamen temeljac za priču o uspehu kompanije Škoda Auto postavili su osnivači Laurin i Klement 1905. godine vozilom L&K Voiturette A.

Bio je to prvi automobil ove fabrike proizveden deset godina nakon osnivanja kompanije, koja je započela poslovanje proizvodnjom bicikala, a kasnije i motocikala.

Superb (Foto: Škoda promo)
Superb (Foto: Škoda promo)

Zatim se 1930-ih izdvojio impresivni Superb, koji je čak i u to vreme bio vodeći model brenda, nudeći prostranu unutrašnjost i visok nivo udobnosti u vožnji, zatim Škoda Popular Monte Carlo koji je, zahvaljujući dizajnu menjača sa prenosom na zadnjoj osovini, imao izvanredne karakteristike upravljanja.

Popular Monte Carlo (Foto: Škoda promo)
Popular Monte Carlo (Foto: Škoda promo)

Upravo je u čast ovog posebnog modela, koji je slavio pobede na legendarnom reliju Monte Karlo, Škoda je predstavila seriju "Monte Carlo" koja i danas označava sportske verzije modele Fabia, Scala i Kamiq.

Felicia (Foto: Škoda promo)
Felicia (Foto: Škoda promo)

Baš kao Popular Monte Carlo, i Škoda Felicia iz 1959. godine je bila ikona dizajna.

Škoda je vizuelno unapređena zahvaljujući kabriolet verzijama, odražavajući stil koji je u to vreme bio vrhunac mode.

Škoda 1000 MB sa samonosivom karoserijom i aluminijumskim blokom motora u zadnjem delu

1000 MB (Foto: Škoda promo)
1000 MB (Foto: Škoda promo)

U povorci su i tri modela iz 1960-ih.

Godine 1964. Škoda je u revolucionarnom modelu 1000 MB predstavila samonosivu karoseriju, čime je ušla u eru motora u zadnjem delu vozila.

110 R (Foto: Škoda promo)
110 R (Foto: Škoda promo)

U proizvodnji bloka motora korišćen je patentirani aluminijumski postupak livenja koji naglašava visok stepen stručnosti mašinogradnje u fabrici Mlada Boleslav.

Koncept pogona sa motorom u zadnjem delu i pogonom na zadnjim točkovima koristio se i u modelu Škoda 110 R iz 1970.

110 R (Foto: Škoda promo)
110 R (Foto: Škoda promo)

Škoda 130 RS, koja je bila uspešna i u relijima, kasnije je izgrađena na sportskom kupeu sa 2 vrata i još uvek se pamti.

Trekka (Foto: Škoda promo)
Trekka (Foto: Škoda promo)

Na osnovu originalne verzije modela Octavia, Trekka koja se proizvodila na Novom Zelandu početkom 1966. godine, preteča je današnjih SUV modela.

Offroad model je napravljen prema potrebama kupaca i specifičnim zahtevima tržišta.

Pogon na prednje točkove i premijera moderne Škode Octavia

Favorit (Foto: Škoda promo)
Favorit (Foto: Škoda promo)

Još jedna prekretnica u istoriji je Škoda Favorit.

Škoda je 1987. prešla na pogon na prednje točkove sa kompaktnim modelom koji je dizajnirao Bertone i osim hatchback verzije, u ponudi su bile i Combi i Pickup varijante.

Octavia (Foto: Škoda promo)
Octavia (Foto: Škoda promo)

Octavia iz 1996. godine bila je prvi Škodin model koji je u potpunosti razvijen pod okriljem koncerna Volkswagen, čime je utrla put kompaniji da postane masovni proizvođač.

Prostranost i atraktivna cena automobila naknadno su postali karakteristika i svih ostalih Škoda.

Yeti (Foto: Škoda promo)
Yeti (Foto: Škoda promo)

Model Škoda Yeti obeležio je uspešan ulazak brenda u SUV segment 2009. godine.

Ovaj segment u kom su modeli Kamiq, Karoq, Kodiaq i najavljeni Enyaq iV, danas čine kompletnu SUV porodicu i otvaraju vrata za novu grupu kupaca.

Yeti je takođe uživao veliku popularnost zahvaljujući brojnim inovativnim Simply Clever rešenjima, poput individualno podesivih VarioFlex sedišta.

Scala (Foto: Škoda promo)
Scala (Foto: Škoda promo)

Škoda je 2018. godine predstavila novi dizjanerski jezik sa modelom Scala i sada nudi još moderniju spoljašnjost, pored izdašnog prostora u kabini karakterističnog za ovaj brend.

Istovremeno, proizvođač je napravio iskorak u pogledu povezivanja - Scala je prva Škoda koja je "uvek online".

Enyaq iV vodi brend ka električnoj budućnosti

Enyaq iV (Foto: Škoda promo)
Enyaq iV (Foto: Škoda promo)

Baš kao što je i ostalih jedanaest prekretnica oblikovalo svoje razdoblje, nova Škoda Enyaq iV imaće značajan uticaj na godine pred nama.

Enyaq iV rezultat je 125 godina iskustva u razvoju, kreativnosti i strasti i vodi kompaniju prema održivoj i električnoj budućnosti, kažu u češkom proizvođaču.

Svetska premijera održaće se u drugoj polovini 2020. godine, a lansiranje je predviđeno za prvi kvartal 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu