Istorija: Škoda je prvo električno vozilo napravila još 1938. FOTO

Reč je o kamionu koji se koristio za prevoz piva.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Škoda je jedan od najstarijih proizvođača automobila na svetu, s obzirom da njeni koreni sežu u 19. vek.

U želji da uhvati korak sa savremenim kretanjima u auto-industriji, češka kompanija će uskoro ponuditi kupcima svoj prvi serijski automobila na električni pogon, Enyaq iV.

Mađutim, malo je poznato da je Škoda još pre Drugog svetskog rata konstruisala jedno vozilo na struju.

Naime, 1938, uoči sve izvesnijih ratnih sukoba na evropskom tlu, u Škodi su bili zabrinuti da će uvoz i snabdevanje tržišta naftom i njenim derivatima biti dovedeni u pitanje.

Zato su u češkom proizvođaču razmišljali o mogućim alternativnim pogonskim sistemima za svoja vozila. Električna energija se nametnula kao jedno od rešenja za moguću naftnu krizu, pa je Škoda napravila električni kamion za potrebe transporta piva iz fabrike u Plzenu do barova i restorana u tom gradu.

Škoda se vraća električnoj energiji pola veka kasnije

Nakon okončanja Drugog svetskog rata, auto-industrija se tek sporadično interesovala za razvoj vozila na struju, s obzirom da je došlo do otkrivanja novih naftnih nalazišta i ekspanzije naftne industrije.

Tek 1992. godine Škoda nastavlja da istražuje mogućnost električnog pogona u svojim automobilima. Tada je nastala varijanta Škode Favorit na struju.

Ovo vozilo, nazvano Eltra 151, razvijeno je na inicijativu uvoznika Škodinih automobila iz Švajcarske, koji je planirao da električni Favorit prodaje širom Evrope.

Eltra 151 je koristio 14 baterija od 6 volti i 190 Ah, koji su snabdevali električnom energijom elektromotor od 21 KS (15 kW).

Autonomija je za današnje pojmove bila skromna i iznosila je 64-97 km, dok je maksimalna brzina bila svega 80 km/h. Baterije su se dopunjavale na standardnoj kućnoj električnoj utičnici.

Električna Škoda Enyaq iV - maskirani prototip (Foto: Škoda promo)
Električna Škoda Enyaq iV - maskirani prototip (Foto: Škoda promo)

Nakon modela Eltra 151 usledila je i pikap verzija koju je pomenuta švajcarska kompanija prodavala širom sveta, pa čak i u Kaliforniji, a nekoliko primeraka ovog vozila je godinama korišćeno za prevoz pošte u Češkoj.

Trebalo je da prođu još skoro tri decenije da se Škoda vrati električnom pogonu.

Krosover Enyaq iV će se u prodaji naći 2021. godine, a biće dostupan u četiri verzije, od toga su tri sa zadnjim pogonom, a jedna sa pogonom na sva 4 točka.

Model sa 4x4 pogonom imaće dva elektromotora, 302 konjske snage i bateriju kapaciteta 82 kWh. U Škodi tvrde da će verzija sa produženim radijusom kretanja raspolagati sa autonomijom od 500 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu