Na prodaju prvi trkački Golf na svetu FOTO

Fanovi Golfa "keca" ne bi trebalo da propuste ovakvu priliku.

Podeli
Foto: RM Sotheby
Foto: RM Sotheby

VW Golf je sa nama duže od 45 godina, i za to vreme je ušao u najuži krug najprodavanijih modela svih vremena sa preko 35 miliona isporučenih primeraka.

Zaljubljenici u ovaj auto imaju svoju omiljenu generaciju, a za mnoge je to originalni Golf Mk1.

Foto: RM Sotheby
Foto: RM Sotheby

Kada se pojavio 1974. godine, Golf 1 je svojim dizajnom koji potpisuje Italijan Đorđeto Đuđaro predstavljao potpunu suprotnost tadašnjem Volkswagenovom bestseleru - "bubi", kako po obliku karoserije, tako i u pogledu mehaničke koncepcije.

Zaobljene linije "bube" zamenio je "četvrtasti" oblik Golfa, umesto vazduhom hlađenog motora postavljenog pozadi novi prodajni adut VW-a imao je vodeno hlađeni agregat u prednjem delu vozila, a i pogon je sa zadnjih preseljen na prednje točkove.

Foto: RM Sotheby
Foto: RM Sotheby

Samo godinu dana nakon premijere, 1975. je napravljen ovaj crveni primerak prilagođen trkačkoj stazi.

Debi je bio upečatljiv, s obzirom da je dotični Golf zauzeo prvo mesto na trci na čuvenom Hokenhajmu. Za volanom se nalazio Bernd Lilier.

Vozilo je preživelo do današnjeg dana, i nalazi se u izvanrednom stanju, a fanovi Golfa i kolekcionari moći će da se uskoro nadmeću za njega na aukciji koju organizuje RM Sotheby.

Foto: RM Sotheby
Foto: RM Sotheby

Dok je "standardni" trkački Golf 1 imao 1.6-litarski 4-cilindarski motor sa 162 KS, ovaj je dobijao snagu od 1.8-litarskog sa 175 "konja".

Osim toga, automobil ima i specijalno Uniball trkačko ogibljenje, Weber 45 DCOE karburator, specijalne BBS točkove i trkački kočni sistem.

Kako se navodi, ovaj Golf je restauriran u Volkswagenu 2011. godine, čemu treba da zahvali za odlično stanje u kome je trenutno.

Foto: RM Sotheby
Foto: RM Sotheby

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu