Stiže Extreme E – najekstremnija auto-trka električnih automobila FOTO

Dvanaest timova profesionalnih vozača na početku 2021. takmičiće se u ekstremnim uslovima na pet neverovatnih lokacija širom sveta.

Podeli
Foto: Continental
Foto: Continental

Po svemu sudeći, dolazi vreme potpuno nove vrste trka. Posle takmičenja Formule E, u kojoj nastupaju isključivo električni trkački bolidi, na redu je još jedna trka vozila na struju.

Reč je o Extreme E takmičenju koje kreće početkom 2021, a koje donosi jedinstveni doživljaj za sportska vozila visokih performansi stvorenih za najteže uslove na putevima.

Extreme E je prvenstvo u kojima se električna SUV vozila takmiče na nekim od najudaljenijih lokacija sveta, u direktnoj borbi sa najekstremnijom prirodom.

Foto: Continental
Foto: Continental

Sezona startuje sa bajkovitog Lac Rose roze jezera usred Senegala (23-24. januar), potom se seli na jedno od čudesa sveta, kameni grad i oazu Al-Ula u Saudijskoj Arabiji (5-6. mart), pa u neverovatni Kali Gandaki kanjon na Nepalu (14-15. maj).

Sledi Kangerlussuak ("veliki fjord") na Grenlandu (28-29. avgust), i grad Santarem u tropskoj šumi Brazila, na ušću Amazona i Tapahosa (30-31. oktobar).

Staze su dužine između 6-10 km, a vozači moraju da se kreću kroz niz virtuelnih kapija. Svaka staza će se sastojati od pet do šest kapija, sa kombinacijom off-road staza, kao što je u Brazilu, i otvorenog terena poput Arktika.

Format je zamišljen tako da se dve grupe od po šest timova trkaju jedna protiv druge na kružnom takmičenju. Za četiri najbolje ekipe ovo će biti tek zagrevanje za nokaut fazu, gde se vozači "jedan na jedan" bore za mesto u finalu.

Važna karika takmičenja - brod RMS Sveta Helena

Sastavni deo Extreme E takmičenja je RMS Sveta Helena, brod koji je nekada prevozio kraljevsku poštu, a koji sada prevozi takmičare do lokacija širom sveta.

U brod su uložena velika sredstva tokom nadogradnje, i danas predstavlja operativnu bazu po najsavremenijim standardima. Poseduje vrhunsku garažu, kao i centralno čvorište za rad, logistiku, komunikacije i smeštaj.

Guma za bilo koju površinu

Foto: Continental
Foto: Continental

Extreme E je najekstremnija auto-moto trka sa električnim vozilima ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez precizno dizajnirane tehnologije.

Pored baterija koje su jedna od osnovnih i najvažnijih komponenti električnog vozila, u ovom slučaju su i gume veoma bitan faktor kako za pereformanse, tako i za bezbednost.

Kompanija Continental, jedna od organizatora takmičenja, izradila je posebno za ovu priliku gume koje će istovremeno moći da se uhvate u koštac kako na putevima Himalaja ili na Arktiku, tako i u pesku ili tropskim krajevima.

U pitanju je usavršeni CrossContact pneumatik, celosezonska guma sa posebno dizajniranim gazištima za poboljšanje vuče i stabilnosti na praktično bilo kojoj površini.

Osim toga, svi učesnici Extreme E koristiće isti set standardizovane opreme. Tu na scenu stupa proizvođač Spark Racing Technology koji će kreirati, montirati i isporučiti potpuno novi električni SUV automobil za takmičare.

Svaki vozač ima mogućnost da testira i napravi prilagođeni pogonski sklop i karoseriju na ovoj platformi.

Čak 630 konjskih snaga

Foto: Continental
Foto: Continental

Delovi koji mogu biti uređeni po individualnoj želji tima su motor, zatim delovi spoljne karoserije, na primer, poklopac motora, bočna obloga, svetla, prednji i zadnji branik.

Baterije su kompatibilne sa motorima Formule E, a maksimalna snaga pogonskog sklopa može da dostigne oko 630 KS, s tim što je nova baterija posebno prilagođena strogim uslovima off-road trka, napravljena da izdrži ekstremna okruženja, uslove na putu i terene.

Još jedna kritična komponenta automobila Extreme E biće baterija. Ista kompanija koja je sastavljala baterije u prve četiri sezone ABB FIA Formula E šampionata, Villiams Advanced Engineering, odgovorna je za ovaj ključni segment vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu