Pet načina da sačuvate svoj auto od lopova

Kradljivci automobila za tren oka mogu da se odvezu u vašem automobilu, ili da vam ukradu vredne stvari iz vozila.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Da biste sprečili krađu automobila, morate da znate na šta se sve lopov oslanja kada bira baš vaše vozilo kao plen, piše Indeks.

1. Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije naodmet naglasiti još jednom. Uvek proverite da li ste zaključali auto, jer se beleži sve veći broj krađa uzrokovanih ključem koji je lopov uočio u vozilu.

Ugledao je lak plen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima — u SAD je od 2016. do 2018. godine ukradeno u proseku 209 automobila dnevno zbog otključanog vozila i ključa na vidnom mestu u njemu.

2. Parkirajte se pametno

Potrudite se da auto parkirate na prometnom i dobro osvetljenom mestu.

Osim toga što je prometnije, manja je verovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno, jer je veći broj svedoka koji mogu da uoče krađu i da samom svojom pojavom odvrate ili identifikuju lopova.

3. Nosite stvari sa sobom

Kada izlazite iz automobila, uvek sa sobom nosite svoje dragocenosti.

Vozačku dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi vam, ako bude ukradeno sa automobilom, moglo da stvori dodatne probleme.

4. Nikada ne ostavljajte "upaljen" auto

Ako su napolju niske temperature, možete doći u iskušenje da zagrejete automobil pre nego što ujutro sednete u njega, tako što ćete ga "upaliti" i ostaviti motor da radi.

Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor, jer je spretnom lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u auto i odveze se.

5. Držite širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve važne stvari kada napuštate vozilo.

Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da učinite nešto, na primer — da zaključate vrata, i tako ostavite automobil "na izvol'te".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu