Ford će upozoravati vozače na nesreće i opasnosti na putu

Mnogo je slučajeva kada bi saznanje šta je " iza ugla" vozačima moglo biti itekako korisno, pa čak i spasiti njihov život. Zahvaljujući novoj Fordovoj tehnologiji povezanosti automobila, to će sada biti i moguće.

SN
Podeli
Photo: Ford PROMO
Photo: Ford PROMO

Podaci o lokalnim opasnostima predstavljaju značajan korak na putu ka povezanoj saobraćajnoj infrastrukturi pomažući vozačima da se pripreme i potencijalno izbegnu opasnosti na putu, kažu iz Forda.

Nova tehnologija autoproizvođača će upozoravati vozače na nesreće, nestabilne terene, poplave ili čak klizišta i odrone na putevima.
Sve opasnosti koje utiču na vozača u tom trentuku biće prikazano na displeju. Sistem je dizajniran tako da vozačima više koristi nego informacije o opasnostima iz radio-difuznih sistema koje često nisu relevantne ili dođu prekasno.

LHI tehnologija trebala bi se uvesti u više od 80 posto Fordovih putničkih vozila do kraja 2020. godine.

Presudno je to da ova tehnologija neće biti ograničena samo na one koji putuju u Fordovim vozilima, već će informacije iz LHI-ja moći da koriste i osobe koje voze druge marke automobila.

"Ono što informacije o lokalnoj opasnosti razlikuje jeste to što su automobili povezani i nema oslanjanja na neke druge aplikacije. Ovo je značajan korak napred. Upozorenja su specifična, relevantna i prilagođena putovanjima"
, kazao je Jorg Bejer, izvršni direktor u evropskom sedištu Forda.

Kako LHI sistem funkcioniše?

Senzori LHI tehnologije prate aktivnosti vozača, uključujući prinudna kočenja ili paljenje svetala za maglu, te kontrolišu vuču vozila radi otkrivanja nepovoljnih vremenskih ili saobraćajnih uslova.

Podaci tih aktivnosti zatim se izračunavaju da bi se utvrdilo mesto opasnosti te da li se na tom mestu desio saobraćajni incident.

Vozilo automatski ažurira sve informacije, dok Fordov tehnološki partner HERE Technologies upravlja centralnom platformom koja objedinjuje informacije iz više modela vozila.

Što je više automobila spojeno na mrežu, veća je i efikasnost sistema. Kada više vozila generišu isto upozorenje, druga vozila u blizini primaju informacije o opasnostima i stanju na putevima.

Dodatne informacije prikupljaju se iz baza podataka javnih obaveštajnih sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu