Najbolje limuzine na zadnji pogon FOTO

Iako istinski ljubitelji vožnje više vole automobila na zadnji nego na prednji pogon, sve ih je manje na tržištu.

Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Razlozi su pre svega ekonomske priprode jer je njihov razvoj skuplji, održavanje teže i skuplje, a nisu ni preporučljivi za neiskusne vozače i klizave puteve što značajno smanjuje veličinu tržišta.

Naravno, najveći proizvođači ne odustaju od svojih modela koji su prepoznatljivi upravo po toj vrsti pogona, a ovo je lista sedana na zadnji pogon koji su obeležili 2019:

BMW Serije 5

Bavarski gigant je uvek bio poznat po zadnjem pogonu, ali se i u Nemačkoj menjaju stvari. Tako smo nedavno videli prvu Seriju 1 na prednji pogon. Ipak, oni prestižniji modeli su ostali verni zadnjem pogonu, a jedan od njih je Serija 5. Pod haubom su turbo-benzinci i turbo-dizeli zapremine od 2,0-l i raspona snage 184-462 KS, uz 8-stepeni automatik i opcijom pogona na sva četiri točka (xDrive).

Foto: Mercedes-Benz promo
Foto: Mercedes-Benz promo

Mercedes-Benz E-Klasa

U srcu luksuzne limuzine iz Štutgarta je 2,0-litarski turbo-benzinac sa 184 KS. Za ljubitelje visokih performansi tu je 4,0-litarski tvin-turbo V8 sa impresivnih 563 KS i 750 Nm. Uparen je sa 9-stepenim AMG Speedshift automatikom sa dvostrukim kvačilom.

Jaguar XE

Jaguar je relativno skoro redizajnirao svoj divni model iz koga je izbacio 6-cilindarske agregate. Tu je sada 2,0-litarski četvorocilindraš koji u dizel varijanti nudi 180 KS, a u turbo-benzinskoj 250 i 300 KS. Transmisija je 8-stepeni automatik, a uz doplatu možete dobiti 4x4 pogon.

Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo

Cadillac CT6

Automobil koji nije baš čest na evropskim putevima, ali predstavlja stvar prestiža u SAD i Kini. Pokreće ga 3,6-litarski V6 atmosferac sa 335 KS uparen sa 10-stepenim automatikom. U standardnoj opremi su LED optika, sistem pregleda celog terena, sistem noćnog pregleda i prepoznavanja osoba.

Lexus IS

Još 2018. su Lexusovi prodajni dileri počeli da primaju narudžbe za IS sedan koji je bio ugašen 2016. Sada je dostupan sa 2,0-litarskim turbo-benzincem sa 245 KS. Tu je i bogata oprema u četiri nivoa, a u standardnoj su LED farovi, 10,3-inčni multimedijalni sistem sa navigacijom, automatska klima, grejači prednjih sedišta, volana, retrovizora i vetrobrana.

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Kia Stinger

Model sa kojim se južnokorejski proizvođač uhvatio u koštac sa tradicionalnim premijum prendovima. Modifikovana verzija raspolaže sa 2,0-litarskim T-GDI Theta II turbo-benzincem sa direktnim ubrizgavanjem. Raspolaže sa 247 KS i 353 Nm, a ubrzava 0-100 km/h za šest sekundi. Tu je i verzija sa 3,3-litarskim tvin-turbo V6 agregatom sa 370 KS i 510 Nm, s kojim Stinger ubrzava za manje od 5 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu