Inovacija koja sprečava povrede glave i spasava živote – centralni vazdušni jastuk FOTO

Vazdušni jastuci koji se aktiviraju u prostoru između vozača i suvozača počeće da se ugrađuju u modele korejskih marki Hyundai, Kia i Genesis.

Podeli
Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavese sačuvali su brojne živote otkako su pre više od 20-ak godina počeli da se ugrađuju u vozila. Nedavno je predstavljena još jedna inovacija u oblasti bezbednosti – bočni vazdušni jastuci između vozača i suvozača.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Ove centralno smeštene jastuke najpre je patentirao General Motors, a uskoro će početi da se koriste i u automobilima brendova koji posluju u okviru Hyundai Motor Group – Kia, Hyundai i Genesis.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Centralni vazdušni jastuci sprečavaju povrede glave koje mogu nastati nakon bočnog sudara u slučaju da vozač i suvozač udare telom jedan u drugog ili u elemente enterijera koji se nalaze između njih, ali i izuzetno opasne povrede vrata. Ova vrsta jastuka postavlja se u vozačevo sedište i aktivira se kada senzori detektuju udarac u automobil.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Korejska kompanija tvrdi je reč o veoma laganom vazdušnom jastuku čija je masa svega 500 grama. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama kada je spakovan, ovaj jastuk je moguće ugraditi u različite tipove i veličine sedišta.

Hyundai tvrdi da će novi centralni vazdušni jastuk za 80% smanjiti broj povreda izazvanih međusobnim kontaktom tela vozača i suvozača nakon sudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu