Trajno oduzimanje vozačke u dva slučaja

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
  1. Koja glupost. Broj stradalih u saobracajnim nesrecama ne znaci nista ukoliko se uporedi sa brojem onih koji poseduju vozilo. Kao smo imali 100 vozila i 5 nesreca a sad imam 500 vozila i 15 nesreca udeo nesreca je pao a ne porastao.
    (Djole, 22. februar 2023 22:47)

    # Link komentara

  2. Za trotinete- na trotoarima bez biciklisticke staze da voze brzinom hoda pesaka-5 km/h.
    (Nata, 4. februar 2023 09:52)

    # Link komentara

  3. Jedan od velikih problema u Srbiji je sto zakoni ne vaze za sve podjednako.
    (Nata, 4. februar 2023 09:50)

    # Link komentara

  4. I slaba obuka u auto skolama doprinosi velikom broju nesreca sa tragicnim posledicama. U auto skolama se uce samo osnovni elementi voznje i saobracajni propisi. Izostaje sira edukacija buducih vozaca: ukazivanje na pojedine opasne situacije u voznji i kako ih izbeci, kultura ponasanja u voznji, kako se ponasati u slucaju sudara itd.
    (Mika, 4. februar 2023 09:48)

    # Link komentara

  5. Trajno oduzimanje vozacke dozvole uz veliku novcanu kaznu, treba da bude obavezna mera u slucaju da osoba bude uhvacena da vozi pod dejstvom alkohola ili opojnih droga. Ako i posle toga bude uhvacena da vozi- 10 godina robije. To je jedini efikasan nacin da se pijanice i drogiranti sprece da sedaju za volan. Nastradalo bi par njih, pa kada se to objavi u stampi, svi ostali bi pazili. To i treba da bude cilj, a ne samo kaznjavanje. Ovu meru treba prosiriti i za neke druge prekrsaje koji pokazuju da osoba mentalno nije sposobna za bezbednu voznju. Ne treba da voze oni koji ugrozavaju zivote ostalih. To reba da je osnovna ideja.
    (Nauta, 4. februar 2023 09:38)

    # Link komentara

  6. Mene zanima jedno: npr da neko ispred mene vozi 40 na mestu gde je ograničenje 50. Ja dam gas malo više da bih ga za što kraće vreme pretekao, jel da? Naravno, dok sam ubrzavao, očas posla dođoh do 60 ili više...
    Odjednom, iskoči policajac i napiše mi kaznu. Kako oni misle da je preticanje dozvoljeno ali da ne prekoračim maksimalno dozvoljenu brzinu plus da to obavim u što kraćem roku (bezbedno preticanje)???
    (Bazooka, 2. februar 2023 20:27)

    # Link komentara

  7. E bicikl i e trotinet nisi za trotoar, vec i obican trotinet i bickl smetaju na tom istom trotoaru...

    (Totalnonebitan, 31. januar 2023 10:50)

    Odakle bicikli i e-trotineti na trotoaru?
    Zar na njima nisu već parkirani automobili?
    Možda je i tvoj auto među njima?
    (Bazooka, 2. februar 2023 20:21)

    # Link komentara

  8. Ajmo deri narod jos vise mesto ulaganja u staze udri po dzepu te hiljade imaju smamo vasi botovi
    (Aj relano, 2. februar 2023 06:43)

    # Link komentara

  9. Prvo, alkohol 0%. Bez pogovora. Drugo, motocikliste koji jurcaju po gradu, zaustavljati i oduzimati vozila. Evo kod mene u gradu svi klinci se trkaju ceo dan i celu noć, a Policija sedi u kafićima i kladionicama! Zlo je čuti kako voze, a motori vrište pod punim gasom! Čovek ne može noću da spava od buke. Treće. Muzika u kolima da se zabrani ili svede na minimum, jer oni koji voze takva kola, ne čuju ostale učesnike u saobraćaju, plus muzika utiče na adrenalin, isto kao i opojne supstance. Mladi se često zanesu u muziku i opale po pedali. Četvrto. Što se tiče brze vožnje, postaviti kamere i merače brzine. Slikanje automatsko, merenje brzine i posle direktno na kućnu adresu kazna. Tu nema ko je čiji sin, zet ili kum. Policiju treba isterati na ulice da pišu kazne i biciklistima i pešacima i svima koji voze ili ne voze tamo gde je naznačeno! To važi i za rolere, skejtove i električne skalamerije. Ali pre svega mobilni telefoni!!! To je isto kažnjivo kad se koristi za vreme vožnje, ali se ne preduzima ništa! Najviše saobraćajnih nezgoda se dešava baš zbog mobilnih telefona! Vozačima buseva, trolejbusa, vozova ili kamiona strogo zabraniti korišćenje tih aparata! Ljudi, jel vi primećujete te vozače, da celi dan vise na telefonu?!! Imaju bluetooth uređaje, ali telefon drže u ruci i tako voze svugde! Mobilne telefone obavezno zabraniti tokom vožnje! To bi trebalo da je na prvom mestu! A sve ovo posle....
    (Ber-T, 2. februar 2023 00:32)

    # Link komentara

  10. Kada je uvedeno sokolovo oko obični smrtnici su obavešteni da oko 2000 vozila neće biti u registru za kažnjavanje nepropisnog parkiranja. Sami su priznali da nisu svi jednaki pred zakonom. Zakon kao zakon ne treba menjati, samo treba važiti za sve učesnike u saobraćaju.
    (Karlo, 1. februar 2023 18:02)

    # Link komentara

  11. Matore konje koji svoje unuke voze u krilima i na prednjem sedištu bi direkt u zatvor na 5 godina bez sudjenja. Kao Englezi sa huliganima, sa ulice u patrolna kola pa pravac robija. Niste svesni koliko je to ovde u provinciji svakodnevna pojava, oni smatraju nas roditelje za plašljive pi*ke zato što stavljamo decu u sedišta.
    (Mrs, 1. februar 2023 10:08)

    # Link komentara

  12. I to ne moze jer bi to bilo za mnoge oduzimanje prava na rad a to.je ustavom zagarantovano pravo. Vreme je da drzavne institucije dovedu pismene ljude u te agencije ?!
    (Rale, 1. februar 2023 05:56)

    # Link komentara

  13. A kazne proporcionalne platama? REalno, to je jedini nacin da i ta grupa bahatih oseti nesto.
    Na cukarici zivi jedan (od mnogobrojnih), vozi neki sivi tihi i brzi auto. Pretice kolonu na crvenom (navodno ima kamera na raskrsnici ali kao da ne radi?), nocu vozi sto je brze moguce. Malo je falilo da me jednom pokupi na ulici. Bukvalno ne stignes da ga vidis ni cujes koliko brzo vozi. Samo je pitanje dana kad ce nekog od nas da ubije.
    A carevi stavili lezece u sporednu ulicu odmah do...
    Samo se nadam da ce zahvaljujuci karmi da naleti na nekog clana svoje uze porodice.
    (Uh, 1. februar 2023 05:28)

    # Link komentara

  14. Ukinite "okanovica i njegov komitet".Nemojte izmisljati toplu vodu i glupirati se promenama zakona svaki cas.Otidjite u neku normalnu zemlju (npr.Nemacka),prepisite njen zakon,prevedite i usvojite,ali onda da se taj zakon POSTUJE do zadnjeg zareza,bez izuzetaka.
    (Sparrow, 1. februar 2023 02:09)

    # Link komentara

  15. Хоће ли закон важити и за политичаре који возе брзином ваздуплохова све са свитом ротација док иду на радни доручк, на радни ручак и радну вечеру ( свето тројство у политичара о трошку буџета којег зајмањем пуне на терет раје ) а причешћују се потом боцама вина од хиљаде евра! У Шведској министарку зауставила полиција, на алкотесту била + и оставка, замислите у нас да неко заустави министра у "журби" и још да се тестира на алкохол, наркотике ... и још одговара по закону?! Е то би био знак да је Смак Света САДААА. Аман доста са новим законима идемо поштовати постојеће СВИ, СВИ, СВИ ... На терет грађана увозим баш све из Света ... па и лук, пасуљ ... па увезимо и који воз судија из Кине да суде прво нашим судијама, политичарима, тајкунима ...
    (Црни Оскар, 31. januar 2023 21:52)

    # Link komentara

  16. Znam, znao sam par ljudi koji su ili bili pijani ili divljali u kolima i izazvali ozbiljne udese sa na zalost tragicnim ishodima. Ako neko odluci da vozi 140,150 u gradu gde je ogranicenje 50km/h, onda lagano treba da mu se zauvek uzme dozvola, to je bre prekoracenje od 3x od dozvoljenog. Ili ako neko sedne sa 2promila za volan, taj nije ni za krevet a ne za volan... Samo vi pljujte po ovakvim zakonima, nedo bog da izgubite nekog u saobracaju zbog ovakvih debila, ja ovo podrzavam, kao i oduzimanje vozila za ozbiljne prekrsaje sa smrtnim ishodom, teskim povredama, pa onda prijatelju, i kada izadjes iz zatvora, platis kaznu, nece imati ni vozacku ni kola, i to je najmanje sto takva neka kretencina zasluzuje... Kazu, mala je brzina od 130 km/h na auto putu, po cijim kriterijumima, po vasim koji morate da budete opasnim u svojim besnim automobilima od 10,15k starim po 10,15 godina. A to sto povecavate procenat da se desi nesreca je nebitno...
    (Ccc, 31. januar 2023 19:52)

    # Link komentara

  17. Istu nesreću može napraviti alkoholisano lice sa 0,5 ili 2 promila alkohola
    (VJ, 31. januar 2023 10:24)

    Ali ovaj sa 2 promila bukvalno ne zna sta radi, dok ovaj sa 0.5 ima neku konyrolu. Isto je kao kada vozis 130 u naseljenom mestu gde je 50 ili 70. Postoji to koliko je prekrsaj veliki i u skladu sa tim kazna. Ako mu uzmes auto, nece noci da ponovi situaciju.
    (Boki, 31. januar 2023 17:01)

    # Link komentara

  18. Za alkoholisano stanje se slazem, preko nekog promila.
    Ali za prekoracenje brzine, daj jel ima tamo nekih strucnjaka?
    Nije isto kad preticem na autoputu, izvan grada i u gradu u skolskoj zoni Pa pola drzave ce biti bez vozacke.
    Neverovatno kako nam se na bitnim pozicijama u drzavi uglavise budale.
    Vidi, sve se slazem. Sve moze kad budem video jagnjecu brigadu kako se sa rotacijama pridrzava ogranicenja.
    (Lopovcine i budale, 31. januar 2023 16:56)

    # Link komentara

  19. Za alkoholisano stanje se slazem, preko nekog promila.
    Ali za prekoracenje brzine, daj jel ima tamo nekih strucnjaka?
    Nije isto kad preticem na autoputu, izvan grada i u gradu u skolskoj zoni + oduzimanje vozacke. Pa pola drzave ce biti bez vozacke.
    Vidi, sve se slazem. Sve moze kad budem video jagnjecu brigadu kako se sa rotacijama pridrzava ogranicenja.
    (Lopovcine i budale, 31. januar 2023 16:55)

    # Link komentara

  20. Istu nesreću može napraviti alkoholisano lice sa 0,5 ili 2 promila alkohola
    (VJ, 31. januar 2023 10:24)

    U Rusiji ne može.
    (PutlerSendvič, 31. januar 2023 16:15)

    # Link komentara

  21. Trotinet ili daska za skejt pa i daska za peglanje ako ima sopstveni pogon to je onda motorno vozilo na električni ili bilo koji drugi pogon. Znači tako treba da se tretira i registruje uz sve prateće dodatke što treba da ima zvučnu i svetlosnu signalizaciju, kočioni uređaj i kategorizaciju. Dovoljna sam drtina da se sećam s' početka motorizacije prepravljanja bicikala i dodavanja motora pa sve do današnjih dana. Svako od nas se seća obične bicikle sa nadograđenim nekakvim manjim motorom i gle čuda odmah postade u kategorizaciji - bicikla sa pomoćnim motorom i naravno registracija. Dobro sada toga nema ali tako se kreće prvo nogom se odguruje, a posle ugrađuju motore svih vrsta i fela ....
    (XXL, 31. januar 2023 14:37)

    # Link komentara

  22. 20% sabraćajnih nesreća naprave lica u alkoholisanom stanju. Ostalo naprave trezni.
    (SAŠA, 31. januar 2023 12:26)

    # Link komentara

  23. Aman ljudi, prvo regulisite ove sto vec imaju ozbiljne prekrsaje po vise puta, najnormalnije voze bez dozvole (koja im je vec oduzimana), ko zna koliko puta uhvaceni pijani i drogirani, ne obaziru se ni na sta. Zasto takvi nisu u zatvoru a ne na ulici (u automobilu)? Sklonite prvo njih pa onda sve navedeno..
    (Potrosac, 31. januar 2023 12:25)

    # Link komentara

  24. @Totalnonebitan

    Najprecizniji radar u upotrebi kod domace policije ima fabricki deklarisanu gresku od ±2%. U prevodu, na 50kmh sve preko 51kmh je kaznjivo, na 100kmh sve preko 102kmh itd. A ima i losijih u upotrebi. Takodje rucno merenje bez stativa ne treba uvazavati, a policajce koji tako mere kazniti. Zna se kako se meri.
    (adv, 31. januar 2023 12:18)

    # Link komentara

  25. Oduzeti dozvolu mašinovođi koji upravlja vozom u alkoholisanom stanju ili obavlja još neke nedozvoljene radnje što smo imali prilike da čujemo preko tv ekrana. Kazniti železnicu za neispravne vozove i pruge, neobezbeđene pružne prelaze. A, to nemože jer sam sebi seče granu a ovo gde su privatna lica tu je lova.
    (SAŠA, 31. januar 2023 11:50)

    # Link komentara

  26. Ok oduzmi vozacku dozvolu onom ko vozi nasilnicki to je ok. Nije uredu da kaznjavate ljude koji prekorace za 1km/h ogranicenje. Sam proizvodjac radara precizira +-3 od izmerene brzine. Znaci zaustavime na 34km/h, 54km/h, 84km/h i 134km/h pri tome svi znamo da postoji neki prag tolerancije ali samo ako si lokalni. Zakon mora da se primenjuje prema svima jednako bez obzira ciji si sin, da li si ministar ili pevac…
    E bicikl i e trotinet nisi za trotoar, vec i obican trotinet i bickl smetaju na tom istom trotoaru. Zamislite nasu stariju populaciju koja ne cuje kako ce im bi ti. Zamislite roditelja sa detetom, najcesca kombinacija baka/ deka sa unukom a roditelji sa psom. E bicikl i e trotinet moraju imati rezim kao moped tj skuter do 50cc. Placati registraciju i osiguranje i polozen PSP ili bar neka kategorija. Naravno i ne mladji od 16. Na e trotinetu i e biciklu obavezna kaciga i osvetljenje.
    Zaposlite jos saobracajnih policajaca koji ce to moci da kontrolise, zna se kazna kad neces da stanes i pobegnes…
    Brzo bi se uveo red u sabracaj kad bi se uvele svuda kamere za automobile i GSP a saobracajci da kontrolisu ostale. Uvedi neobelezeni automobile koji snimaju, stavis na lokalne puteve kamere i fiksni radar. Ako nemate ta sredstva prvi put kad prekrsis zakon jedna cifra, drugi put ponovis puta dva, treci put puta tri…
    Nisam svetac i sam brze vozim nego sto je ogranicenje ali kamera i radar me uspore, kod skole i vrtica nikad brze jer tu su deca, na biciklu uredno kaciga i osvetljenje.
    Jedno od resenja jeste uvesti PSP od malih nogu u skole kao obavezan predmet kroz igru i bez ocena. Kroz isti predmet nauciti decu kako funkcionisu sva vozila i koja su im pravila u saobracaju. To je resenje na duze staze. Kad im vec u ruke dajemo prevozna sredstva bar da znaju sta i gde smeju ili ne.
    (Totalnonebitan, 31. januar 2023 10:50)

    # Link komentara

  27. Istu nesreću može napraviti alkoholisano lice sa 0,5 ili 2 promila alkohola
    (VJ, 31. januar 2023 10:24)

    # Link komentara