1. Jedan komplet je bio GY Ultragrip 8, a drugi GY Ultragrip 9 (kako su izlazile). Performanse na snegu i bljuzgavici savrsene. Letnje Bridgestone Turanza ER 300, pa Continental Premium contact 5 (kad je izasao), pa Dunlop Bluresponse. To su bile moje gume, sto zimske, sto letnje. I da, tu se pojavljuje par metara razlike u odnosu na ostale zimske/letnje (a ne celogodisnje) prilikom kocenja ili veca brzina prolaza kroz krivine,...
    Sve te price oko kvaliteta gume sam prosao. I testove pratio i kupovao uvek medju tri najbolje po ukrstenim ocenama nemaca i engleza (u odgovarajucim dimenzijama). I pokazale su se dobro.

    Svako je najpametniji za sebe. Realnost je kod mene nesto drugo. Podrum je u zgradi, osiguran metalnim vratima, ali meni i jos dvojici su opeljesili podrume. Mogu da ih peljese svaku drugu noc. A panduri za to vreme jure korona virus po vazduhu. To je moja realnost i prema njoj se rukovodim. Zivim na brdu, ali nemam uspone, ala penjanje na Mont Everest.

    Treba biti svestan sta vozis i voziti u skladu sa tom svescu. Upravo prilikom voznje 180km/h, dok me sa leve preticao neki nissan, iz zaustavne trake se ukljucivao neki kamioncic. Kocenje na 120 i propustanje nissana, pa prelazak u levu traku su gume savrseno istrpele. Zato i kazem da su se dobro pokazale.
    (ter, 22. maj 2020 22:24)

    # Link komentara

  2. @ter

    Ne znam koji deo od “Živim u strmoj ulici u Beogradu i all weather gume su kao i letnje, neupotrebljive čim malo napada sneg.” nisi razumeo. Inače, imam svoju kuću sa svojim podrumom i sve zajedno pod sistemom obezbeđenja, tako da nikom ne kupujem gume. U moj podrum je moguće ući na silu sasvim sigurno, al ti je potrebna mnogo jača motivacija od nekoliko pari kvalitetnih, ali sada već polovnih guma. I generalno, preventive radi, prodaj kola, jer i njih mogu da ti ukradu. A što še tiče 180 na all season, 180 možeš i na gusenicama, al pitanje je kako će kočiti u nekoj ne daj bože situaciji. Konkretno, prema ADAC testu, moje letnje gume pri kočenju od 60 kmč do 0 imaju 4,5 m kraći trag kočenja nego all season ekvivalent. Dakle nikad all season jer jednostavno nisu dovoljno dobre.
    (putnik, 20. maj 2020 00:20)

    # Link komentara

  3. @putnik

    I ja sam tako razmisljao dok mi nisu ukrali gume iz podruma za moj i zenin auto. Od tada ne kupujem dobre gume lopovima. Na jedan auto sa kojim manje prelazimo stavio sam all season i u februaru ih bogami gazio 180km/h na autoputu - podnose odlicno. Ostale gume su sto jeftinije to bolje. I bez zasebnih felni - sta ce zasebne felne lopovima.

    Posto drzava gaji lopove i lepo brine o njima (svojim necinjenjem), ne moram i ja.
    (ter, 19. maj 2020 19:43)

    # Link komentara

  4. Nije mi problem da dva puta godišnje idem kod vulkanizera da zamenim gume. I da, letnje gume su u letnjim uslovima daleko bolje od all weather guma. I da, zimske gume su zimi daleko bolje od all weather guma. Živim u strmoj ulici u Beogradu i all weather gume su kao i letnje, neupotrebljive čim malo napada sneg. I da, imam podrum i ne mrzi me da gume nosim kod vulkanizera i nazad kući dva puta godišnje. I da, veoma sam sklon donošenju odluka o putovanju na prečac, i u svakoj sezoni želim samo da sednem u kola i ne razmišljam. Dakle, nikada neću staviti all weather gume jer sam tako u mogućnosti, a i sviđa mi se...
    (putnik, 19. maj 2020 07:18)

    # Link komentara

  5. @helou
    Ne znam, ja imam utisak da mi solidno traju u klimi koja je samo nešto manje "oscilatorna" od srpske, dakle, generalmo srednja Evropa, ali kako me to, iskreno, uopšte ne interesuje, to jest menjam gume kad mi majstor na redovnom servisu kaže da treba da ih menjam ili kada se desi da odu, i zaboravim za par meseci kad sam ih menjao i zašto, možda i grešim :)) U svakom slučaju, osećaj u vožnji i stabilnost su odlični (ne znam kakve su zimi po planinčinama i snegovima, jer ne skijam i mrzim zimu, to jest, putujem zimi na tropska ostrva, a ne gde je još goee nego u gradu, :) pa i nikad ne vozim auto u takvim uslovima), ali meni je super što ne moram da dvaput godišnje idem da menjam gume i gubim vreme, pa čak i ako mi se potroše nešto brže, tih nekoliko sati svakako vredi za tu razliku u novcu, plus i ta zamena se tipično plaća, recimo, 20-30 evra, ne znam tačno koliko, već sam zaboravio, jer koristim all season gume već nekoliko godina.
    (EU Citizen, 18. maj 2020 22:05)

    # Link komentara

  6. Pa 30-32 stepena je u Košutnjaku u hladovini gde se meri temperatura, na 1 metar od zemlje. Na asfaltu je značajno veća, 50 stepeni bez problema. Ali, svako ima svoje mišljenje, već 35 godina sam vozač, prošla kolima celu Evropu i Ameriku, letnja i zimska guma za kola su mi kao japanke i čizme za mene. Veliki pozdrav i svako dobro!
    (helou, 18. maj 2020 14:33)

    Slažem se za 50 stepeni na asfaltu. Međutim, ako imam garažu i auto je jedino u garaži parkiran duže vreme, a na suncu vrlo kratko (i vozi se samo kratko po gradu), onda nema tih 50 stepeni, već oko 30.

    Drugo, tvoj originalni komentar je bio "+50 i -30", 80 stepeni razlike (!), eeej, pa to nema nigde na planeti Zemlji! Ove zime u Beogradu bilo je samo par dana oko -7, ostatak je bilo oko nule i u plusu!

    Dakle, kada ukombinujemo ova dva argumenta, dobijamo da za nekoga ko ima garažu i vozi kratke relacije po gradu, sezonska temperaturna razlika nije 80 stepeni, nego oko 30-35. Drugim rečima, ako živiš drugačiji život pa recimo nemaš garažu, parkiraš na suncu i često ideš na duži put, ne možeš ti u tuđe ime da govoriš šta je dobro za njega. Svako ima svoj "use case", a Srbija zapravo nema toliko veliku razliku u klimi između sezona. Veliki pozdrav i svako dobro!
    (gudbaj, 18. maj 2020 17:50)

    # Link komentara

  7. z HR odes sa osobnom iskaznicom i sa malo srece pocnes raditi u roku 2,3 dana...nauci jezik i probijaj se,penje se na ljestvici
    eto ti jedan od odgovora zasto idu mnogi na zapad...
    (Inntal, 18. maj 2020 09:49)



    Druze zagrebacki, platu 1000+ e moze da ima tamo samo ev. nko na drzavna jasla gde je upao preko stranke ili tog vaseg Bandica..nzn ko je ali sam cuo da je iz Bosne i da on zaposljava po Zg..
    Vidi, ja sam sa vise desetina hr pricao o tome u Bavarskoj, pusti molim te price o 1000+ evra..
    Ajde ok, da ne mracim, mozda si ti nki izuzetak,ali generalno, ako bi bilo ko imao 1000 do 1300 e u hr, taj nema nikakve potrebe da dolazi u DE,bas nikakve sem turisticki,ali situacija uopste nije takva..
    (C i n i k, 18. maj 2020 16:16)

    # Link komentara

  8. Prvo, ti ne shvataš princip štednje novca, ne štedi se samo na "hotelu za gume" vec na 150 mesta po 15 € , ali ti to ne kapiraš ti si ograničen.

    Drugo, to što si nesposoban da sam održavaš auto već te majstor dere kao jarca i to isto ulje on "prosipa gde stigne" umesto tebe, ne znači da treba da ponižavaš ljude koji sami to odrađuju.
    (Filip, 18. maj 2020 10:36)



    15 e je mesecno..
    Cuj 15 e godisnje...
    (C i n i k, 18. maj 2020 16:12)

    # Link komentara

  9. (Bane, 18. maj 2020 11:15)

    crni bane koliki tekst pa taman i da pises sa kompa...

    i sta predlazes da i leti voizmo na zimskim posto smo u obavezi zimi da ih montiramo?
    (@)v(@), 18. maj 2020 15:39)

    # Link komentara

  10. Pa 30-32 stepena je u Košutnjaku u hladovini gde se meri temperatura, na 1 metar od zemlje. Na asfaltu je značajno veća, 50 stepeni bez problema. Ali, svako ima svoje mišljenje, već 35 godina sam vozač, prošla kolima celu Evropu i Ameriku, letnja i zimska guma za kola su mi kao japanke i čizme za mene. Veliki pozdrav i svako dobro!
    (helou, 18. maj 2020 14:33)

    Za vas svakako se dva seta podrazumeva, ali velika većina vozača ne prelazi Evropu i Ameriku kolima već pređe 10-ak hiljada godišnje uglavnom po gradu do posla i nazad, eventualno neka prigradska destinacija, odmor. Ljudi koji prelaze manje od 10-ak hiljada nema potrebe da imaju dva seta jer će ih bacati zbog starosti. Tako da all season ima svoju ciljnu grupu vozača. Meni je ovo 4-ta godina kako sam prešao na all season i ja nemam nikakav problem sa temperaturama u Srbiji, kako god i gde god bile empirijski izmerene ili subjektivno ocenjene, niti ponašanjem tih guma tokom godine.
    (Bane, 18. maj 2020 15:29)

    # Link komentara

  11. Kao prvo, u Srbiji definitivno nisu tolike temperaturne oscilacije. Takođe koliko će temperature zimi ići u minus a leti u plus nekada zavisi i od same sezone. Pa se tako neka ekstremna leta i ekstremne zime ne ponavljaju svake godine. Uglavnom, čak i prilikom ekstremnih leta temperature retko kada prelaze +40 stepeni. Uglavnom se letnje temperature vrte 34-36 stepeni kada su topliji talasi i 30-32 stepena tokom ostatka sezone. Zime takođe retko kada idu niže od -15 kada su i ekstremi. Jedino u planinskom regionu idu i niže, ali i tada do max -20 - -22. Ali to bude jedna ili dve zimske noći na planini kada naiđe ledeni talas. Ali naravno ko živi u planini neće razmišljati o all season. Tako da neke temperaturne oscilacije u Srbiji se 95% vremena drže u okvirima -15 - +35. Otprilike granica na prelazak sa letnjih na zimske gume je + 7 stepeni, što je otprilike negde na polovini naših temperaturnih oscilacija i svakako je nešto što all season dobrim delom može da obuhvati. Pogotovo crossclimate koji je zapravo izveden iz letnje gume. Mislim, uzmite ovu zimu, snega praktično osim na planinama nije ni bilo, a koliko se sećam mislim da nije bilo ni prošle zime. Ako i bude, bude 10-ak dana u sezoni. Tako da all season i te kako imaju smisla.
    (Bane, 18. maj 2020 11:15)


    Pa 30-32 stepena je u Košutnjaku u hladovini gde se meri temperatura, na 1 metar od zemlje. Na asfaltu je značajno veća, 50 stepeni bez problema. Ali, svako ima svoje mišljenje, već 35 godina sam vozač, prošla kolima celu Evropu i Ameriku, letnja i zimska guma za kola su mi kao japanke i čizme za mene. Veliki pozdrav i svako dobro!
    (helou, 18. maj 2020 14:33)

    # Link komentara

  12. haha šta su ti škrtice.
    meni u renou džaba čuvaju gume.
    (boki, 18. maj 2020 13:23)

    # Link komentara

  13. Samo celogodišnje.
    Michelin.
    Crossclimate.
    (Kladovo, 17. maj 2020 20:12)

    evo kao žena vozač da te savetujem da crossclimate nije za Srbiju sa +50 i -30. Dakle, letnja i zimska Michelin guma, može.
    (helou, 17. maj 2020 21:19)

    Kao prvo, u Srbiji definitivno nisu tolike temperaturne oscilacije. Takođe koliko će temperature zimi ići u minus a leti u plus nekada zavisi i od same sezone. Pa se tako neka ekstremna leta i ekstremne zime ne ponavljaju svake godine. Uglavnom, čak i prilikom ekstremnih leta temperature retko kada prelaze +40 stepeni. Uglavnom se letnje temperature vrte 34-36 stepeni kada su topliji talasi i 30-32 stepena tokom ostatka sezone. Zime takođe retko kada idu niže od -15 kada su i ekstremi. Jedino u planinskom regionu idu i niže, ali i tada do max -20 - -22. Ali to bude jedna ili dve zimske noći na planini kada naiđe ledeni talas. Ali naravno ko živi u planini neće razmišljati o all season. Tako da neke temperaturne oscilacije u Srbiji se 95% vremena drže u okvirima -15 - +35. Otprilike granica na prelazak sa letnjih na zimske gume je + 7 stepeni, što je otprilike negde na polovini naših temperaturnih oscilacija i svakako je nešto što all season dobrim delom može da obuhvati. Pogotovo crossclimate koji je zapravo izveden iz letnje gume. Mislim, uzmite ovu zimu, snega praktično osim na planinama nije ni bilo, a koliko se sećam mislim da nije bilo ni prošle zime. Ako i bude, bude 10-ak dana u sezoni. Tako da all season i te kako imaju smisla.
    (Bane, 18. maj 2020 11:15)

    # Link komentara

  14. Kakvi ljudi, neverovatno. Zbog 15 evra godišnje na prosečnun platu od 900. Takvi sami menjaju ulje dok staro prosipaju gde stignu.
    (Vozač, 17. maj 2020 16:54)

    Prvo, ti ne shvataš princip štednje novca, ne štedi se samo na "hotelu za gume" vec na 150 mesta po 15 € , ali ti to ne kapiraš ti si ograničen.

    Drugo, to što si nesposoban da sam održavaš auto već te majstor dere kao jarca i to isto ulje on "prosipa gde stigne" umesto tebe, ne znači da treba da ponižavaš ljude koji sami to odrađuju.
    (Filip, 18. maj 2020 10:36)

    # Link komentara

  15. Dok cekam stor pneumatika na recepciji hotela za gume, odvedem psa kod frizera, da ga osisaju i isfeniraju. Spojim lepo i korisno. Dok je pasa bice i dlake.
    (Igor Gavran, 18. maj 2020 10:10)

    # Link komentara

  16. Gde je 900 e prosecna zarada?
    U hr?
    Mislis da bi neko bezao otuda u EU?
    Pa u SLO je 1100 e a imaju duplo jaci standard nego u hr...
    Realna plata u hr je max 600 e i to sam preterao..
    (111, 17. maj 2020 21:17)

    stim da je ZG u kojem je vise od jedne cetvrtine cijelog stanovnistva ili 1/3 radnog stanovnistva...plaća i oko 1000€ ,
    ja sam imao oko 1100€ a otisao sam...e sad zasto begati...?
    pa tko nikad nije otisao na zapad uvijek misli da je kod njega najbolje i sa 1000€ nema potrebe...ali ja sam otisao i zbog djece,gdje smatram da ce im na zapadu biti bolje i lakse ce u zivotu proci....a sad ja imam blizu 3000€ netto...stan placam.sa rezijama 1200€ a zena takodjer radi,
    vozam auto staro 3 godine...
    od Zagreba sam samo 500km
    mladi pogotovo idu zbog jezika,politike (dosta im je prepucavanja)
    iz HR odes sa osobnom iskaznicom i sa malo srece pocnes raditi u roku 2,3 dana...nauci jezik i probijaj se,penje se na ljestvici
    eto ti jedan od odgovora zasto idu mnogi na zapad...
    (Inntal, 18. maj 2020 09:49)

    # Link komentara

  17. Cuvam 16 guma ortacima u garazi i menjamo kad treba.Kad je trebalo da damo svi po 1000 din da kupimo onu dizalicu sto imaju servisi niko neće.Sad ću sve da ih otkačim.
    (Pera kojot, 18. maj 2020 09:45)

    # Link komentara

  18. letne se ne isplate.
    (ja, 90210, 18. maj 2020 08:19)

    kad se budeš zakucao u nekoga, reci to ponovo, naglas, pred onim u koga si se zakucao.
    (jaretina, 18. maj 2020 09:25)

    # Link komentara

  19. bolesno je to radjaci, bolesno, kad covek vise vodi brigu o autu nego li o samom sebi!
    (zjb, 18. maj 2020 08:38)

    # Link komentara

  20. 900 € je možda prosek u Sloveniji, hrvatska 500-550 €. Čemu da menjam, ova godina ionako bes km. Menjanje tu je 30€, godišnje 60 €. za 4 godine imam nove gume. letne se ne isplate.
    (ja, 90210, 18. maj 2020 08:19)

    # Link komentara

  21. Словенци своје хотеле не могу да испразне ,а Хрвати - напуне,ове године !
    (мића, 18. maj 2020 04:58)

    # Link komentara

  22. Tako sam i ja mislio dok se sa njima nisam zaglavio u prvom snešku.
    (Gagi, 17. maj 2020 22:06)

    jos uvek vas ne uce u autoskolama da papucicu gasa ne zalepite do patosa po snegu? e deco deco, kud sam ja prosao sa letnjim, a kad sam stavio goodyear 4season, koje vozim zadnjih 8 godina, sneg mi postao ko suv put.

    nikad necete nauciti da vozite.
    (aca, 18. maj 2020 01:09)

    # Link komentara

  23. Pod krevet i ustedis dosta evradi.
    (vasilj, 17. maj 2020 22:55)

    # Link komentara

  24. @Kladovo
    Samo celogodišnje.
    Michelin.
    Crossclimate.
    (Kladovo, 17. maj 2020 20:12)

    Tako sam i ja mislio dok se sa njima nisam zaglavio u prvom snešku.
    (Gagi, 17. maj 2020 22:06)

    # Link komentara

  25. Našao sam neke cene hotela za gume u Zagrebu:
    25 kn, 3.3e / kom – guma do 17 cola
    35 Kn, 4.6e /kom – guma od 18 cola na više
    40 Kn, 5.3e / kom – kotač do 17 cola
    50 Kn, 6.6e / kom – kotač od 18 cola na više
    Vrijeme čuvanja odnosi se na jednu sezonu (najviše 9 mjeseci), čuvanje se plaća kod iduće izmjene guma.
    (dzigi, 17. maj 2020 21:37)

    # Link komentara

  26. Samo celogodišnje.
    Michelin.
    Crossclimate.
    (Kladovo, 17. maj 2020 20:12)

    evo kao žena vozač da te savetujem da crossclimate nije za Srbiju sa +50 i -30. Dakle, letnja i zimska Michelin guma, može.
    (helou, 17. maj 2020 21:19)

    # Link komentara

  27. Kakvi ljudi, neverovatno. Zbog 15 evra godišnje na prosečnun platu od 900. Takvi sami menjaju ulje dok staro prosipaju gde stignu.
    (Vozač, 17. maj 2020 16:54

    Gde je 900 e prosecna zarada?
    U hr?
    Mislis da bi neko bezao otuda u EU?
    Pa u SLO je 1100 e a imaju duplo jaci standard nego u hr...
    Realna plata u hr je max 600 e i to sam preterao..
    (111, 17. maj 2020 21:17)

    # Link komentara

  28. Firma Beocar na Novom Beogradu. Da nije tih 10-15 evra mesečna cena? Ili smo mi ovde budale?
    (Paja bez Jareta, 

    Da,mesecno 15 e..
    (C i n i k, 17. maj 2020 21:15)

    # Link komentara

  29. Dok nisam prešao na all season gume, moj vulkanizer je besplatno skladištio gume za stalne mušterije, jer su tako bili sigurni da će ponovo doći i platiti zamenu, doduše, kod njih sam kupovao i nove, mada razlika u odnosu na niže cene na netu nije bila velika. Ali i kod onih koji su nešto naplaćivali uslugu, bilo je tako, desetak evra. Balkan je uvek bio dranje za svaku glupost, jer u većini sektora nema prave konkurencije zbog mešanja države u njih i privilegija njenih mezimaca.
    (EU Citizen, 17. maj 2020 16:06)

    all season gume su takođe dranje, jer tako nešto kod nas nema smisla! ne može isti materijal da bude za +40 i više na asfaltu i -20 i niže! tamo gde su manje temperaturne oscilacije, tamo all season ima smisla
    (helou, 17. maj 2020 20:54)

    # Link komentara

  30. Samo celogodišnje.
    Michelin.
    Crossclimate.
    (Kladovo, 17. maj 2020 20:12)

    # Link komentara

  31. Imaš novca da kupiš auto, sipaš gorivo, uradiš mali i veliki servis, platiš parking i kazne a hoćeš da ustediš 15 evra na hotel za gume...
    (Milan, 17. maj 2020 19:40)

    # Link komentara

  32. Uštede 15 evra, po sezoni ili mesečno? U Beogradu je čuvanje točkova na pristojnom mestu oko 2 evra po točku mesečno. Dakle, za 4 točka je 8 evra mesečno... tj. 96 evra godišnje. Koja je cena u Hrvatskoj i Sloveniji?
    (Bojan, 17. maj 2020 19:38)

    # Link komentara

  33. @Vozač
    "Takvi sami menjaju ulje dok staro prosipaju gde stignu."

    Ako ko vama sipa benzin ? Supruga, povedete uvek i nju da drzi crevo ?
    (Vozaci, ljudi sa zuljevima na sakama odozgo, 17. maj 2020 17:50)

    # Link komentara

  34. Da li je stvarno čuvanje guma 10-15 evra godišnje?! Ja u Beogradu plaćam za to 40 evra godišnje (4800 din). Firma Beocar na Novom Beogradu. Da nije tih 10-15 evra mesečna cena? Ili smo mi ovde budale?
    (Paja bez Jareta, 17. maj 2020 17:38)

    # Link komentara

  35. 15€ zimske + 15€ letnje - za vreme za promenu uštediš jedan komplet guma...
    (Džej, 17. maj 2020 17:32)

    # Link komentara

  36. Kakvi ljudi, neverovatno. Zbog 15 evra godišnje na prosečnun platu od 900. Takvi sami menjaju ulje dok staro prosipaju gde stignu.
    (Vozač, 17. maj 2020 16:54)

    # Link komentara

  37. Koji su to slep i...., zašto neko uopšte vozi kola ako mu je žao za 10 E
    (ludoje, 17. maj 2020 16:53)

    # Link komentara

  38. Bice pre da je depo nego hotel :(
    (cobo, 17. maj 2020 16:39)

    # Link komentara

  39. Velika je beda i jad u hr, 15 e se nkom cini u SRB malo, ali njima je to u hr velika usteda..
    (C i n i k, 17. maj 2020 16:19)

    # Link komentara

  40. Dok nisam prešao na all season gume, moj vulkanizer je besplatno skladištio gume za stalne mušterije, jer su tako bili sigurni da će ponovo doći i platiti zamenu, doduše, kod njih sam kupovao i nove, mada razlika u odnosu na niže cene na netu nije bila velika. Ali i kod onih koji su nešto naplaćivali uslugu, bilo je tako, desetak evra. Balkan je uvek bio dranje za svaku glupost, jer u većini sektora nema prave konkurencije zbog mešanja države u njih i privilegija njenih mezimaca.
    (EU Citizen, 17. maj 2020 16:06)

    # Link komentara