1. Dzabe njoj ekologija,ima da se podave u smecu koje im prave migranti.
    (Robi, 15. septembar 2019 11:42)

    # Link komentara

  2. @jaretina
    "kamo sreće da se svi takmičimo u tome ko će manje da emituje otrova."


    Za početak, kamo sreće da tehnički pregled u Srbiji radi svoj posao (i) po pitanju "emisije". Za sve kategorije vozila.
    (mozak jedne kokoške ..., 14. septembar 2019 11:28)

    # Link komentara

  3. Ja sam za tebe "kralj ekologije" :)
    (nozak jedne kokoške..., 14. septembar 2019 10:47)

    svaka čast, rispekt.
    ali biću ja bolji sledeće godine :)
    kamo sreće da se svi takmičimo u tome ko će manje da emituje otrova.
     (jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije, vozi "polako i sigurno", taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija nekoga, 14. septembar 2019 11:11)

    # Link komentara

  4. @jaretina
    Ko zna šta će biti za 10 godina. Mozda ne budemo tada živi ni ti, ni ja. A možda ćeš tada ti voziti nekogdizela blago hibridizovanog dizela i običan bicikl, a ja EV sa dometom današnjih dizela, a koji ce da se puni za pet minuta, a kad ostanem bez struje negde u sred ničeg, mozda cu moći "u kantici od pet litara" da auto stopom donesem malo struje. Ili, možda tada budu samo leteći automobili. Svašta može da se desi.
    A kako videh tvoju kalkulaciju emisije, ja sam mnogo veci ekolog od tebe (na putu do posla 11 km vozis kola, pa 750 metara e-trotinet?). Ja na posao (6km) preko pet godina idem obicnim bajsom. Ja sam za tebe "kralj ekologije" :)
    (nozak jedne kokoške..., 14. septembar 2019 10:47)

    # Link komentara

  5. Malo sam zbunjen tvojim deklarativnim ekološkim stavovima
    (mozak jedne kokoške)

    ok, da ti objasnim.

    nisam nigde rekao da DANAS trebamo uzimati hybrid/EV, već da će to biti jedina mogućnost za 10 godina. danas je suludo (u srbiji) uzimati to, jer je ponuda tanka, cene jake, punjača ima malo, a ponuda u srbiji očajna. Hyundai u sr čak ni ne nudi Ioniq.
    Ali ono što sam uradio ove godine je moguće i morala bi biti zakonska obaveza već danas:

    1. (novoregistrovana kola) benzin + TNG only. nema priče, ne zanima me što volite dizlo, što se na TNG kuva i slično. ako volite "miris benzina", stavite molotovljev u kola i pazite da ga ne zapalite. samo ovo garantuje da nećemo pocrkati ko pacovi od karcinoma.

    2. neko dodatno prevozno sredstvo (bajs, e.bajs, e.trotinet, onewheel) kao neophodna dodatna oprema pri registraciji kola. one time registracija, ali od tih para da se prave staze.

    ja imam 750 km na e.trotinetu, a imam ga tek od juna. emisija CO2: NULA (0). znači moj prosek nije 150 kako si napisao već ((11k km * 150) + (0.75k km * 0)) / 11750 = 140
    a sledeće godine će biti još manji jer ću ga voziti od marta, a ne od juna. takođe, planiram i e.bajs jer e.trotinet nije zgodan za 10+ km relacije.

    stoga, ispoštujte svi (a svi i mogu) ovo gore, i ima nade za nas. i da dišemo punim plućima u gradu. i ne da govorim deci ispred pešačkog kad vidim da će proći neki sa dimnom zavesom: "deco, uzmite vazduh ... (prelazimo pešački (kroz dim) i odaljavamo se) ... sad dišite".
    (jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija, 14. septembar 2019 09:05)

    # Link komentara

  6. @Jaretina
    Malo sam zbunjen tvojim deklarativnim ekološkim stavovima ( samo hibrid ili EV ), u svetlu postupaka ... Ti si ove godine kupio nova kola. Ali, ti nisi kupio EV ( a mogao si, recimo, BMW i3 ), pa da (fiktivno) imaš nultu emisiju ( a realno, da si grdji od golfa dvojke ) ... Nisi kupio ni hibrid. A mogao si, recimo, corollu hibrid, pa da emituješ oko 80/120 gr. CO2 ( zavisno da li „gledaš“ po NEDC ili po WLTP). Ne, ništa od toga nisi hteo. Ti si kupio ovog proleća, ako se dobro sećam, Elantru sa emisijom od 152 gr CO2 (po NEDC). Čemu takva (stalna) demagogija?
    Ako je već sada u svetlu svih okolnosti taj EV tako dobar - tebi, pa, kupi ga ti odmah – sebi.
    (mozak jedne kokoške ..., 13. septembar 2019 15:39)

    # Link komentara

  7. Tek, pod sadašnjim uslovima i ograničenjima EV-a, kao pri mojim potrebama, ja uopšte ne vidim EV kao nešto što mi treba i što sam spreman da platim koliko za to traže.
    (mozak jedne kokoške ..., 13. septembar 2019 12:58)

    nemoj mnogo da se sekiraš, kupovaćeš ono što ti se nudi. a uskoro, moći ćeš da biraš samo EV / hybrid. pa šta ti se više sviđa. ako ostavimo da planeta zavisi od onoga što ljudi biraju (fosilna goriva, plastika), bolje sad odmah da se ubijemo, nego da nas deca proklinju. stoga i treba zauzdati marvu, i ponuditi im samo ono što bi smeli da imaju, a ne ono što bi želeli. a za brodove se ti ne brini, i oni će doći na red. samo prvo da završimo sa ovim što udišemo.
    stoga, nema drugo, nego da zarađuješ više. ili ćeš zarađivati više i uživati u životu, ili ćeš do kraja života kukati za "dobrim starim vremenima".

    budućnost će biti užasno surova za motače kablova ili minimalac. ni sad nije lepa, ali će tek biti gadna.
    (jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija nekoga, 13. septembar 2019 13:56)

    # Link komentara

  8. Merkel kraj Opela, Opel Nemačko čedo! najbolje iz Nemačke
     (koćekome, 13. septembar 2019 13:24)

    # Link komentara

  9. A, ima li gospodja Merkel neko slično rešenje za avio i pomorski i rečni saobraćaj i velike emisije koje se tu generišu? Hoće li možda i kruzeri da krenu na baterije? Da možda malo i njih bodri kao što „mene“ bodri da predjem na EV ... Ah, da, a šta ćemo za „ostatak industrije“ i emisiju? Šta ćemo za stoku? To posebno. Dosta ih muče gasovi, baš se oseti, to je stra’ota ... Je li pričala sa stokom na temu emisije i održivog razvoja ?
    Tek, pod sadašnjim uslovima i ograničenjima EV-a, kao pri mojim potrebama, ja uopšte ne vidim EV kao nešto što mi treba i što sam spreman da platim koliko za to traže. Za hibrid bih, pak, platio i to čim kod nas hibrid nude jeftiniji od vozila sa SUS motorom u istoj meri kao u Norveškoj ( zato su oni i toliki ekolozi ), a tamo je hibrid nominalno jeftiniji taman koliko je kod nas sada hibrid skuplji ...
    (mozak jedne kokoške ..., 13. septembar 2019 12:58)

    # Link komentara

  10. Ako ništa drugo, Opelu se mora odati priznanje što su praktično od početka (Ampera-Bolt) u procesu elektrifikacije automobila i dok su saboteri iz "das Auto" govorili "nikad struja", a sada bi da uvode revoluciju.

    Opel je nažalost još jednom potvrdio ono da "ko baklju nosi, po mraku hoda", ali bar se nikada nisu prodali lažovima iz Volfsburga.
    (Joca, 13. septembar 2019 12:49)

    # Link komentara