Da li ste znali da ne smete da parkirate ispred svoje garaže?

Stručnjaci upozoravaju građane da ne parkiraju svoja vozila na mestima gde to nije dozvoljeno, čak i ako je to ispred njihovog ulaza ili zgrade. Međutim, procedura za dobijanje dozvole da tu parkirate nije jednostavna.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Društvene mreže obišla je zanimljiva fotografija. Na kapiji jednog beogradskog dvorišta osvanuo je natpis: Ne parkiraj zvaću ženu i kćerku.

Grad je pun upozorenja ispisanih četkom i farbom da je ispred kapije i ulaza zabranjeno parkiranje i zaustavljanje automobila. Da li te poruke imaju bilo kakvu težinu i da li će pauk zaista doći da vam odnese automobil ako ste ih ostavili ispred nečijeg ulaza u zgradu?

Skoro u svakoj beogradskoj ulici, na kapijama ćete videti oznake "zabranjeno parkiranje". Ispisane su sprejevima, farbom, nekad veštije, nekad ne. Ali, kako god da izgledaju, uglavnom, nemaju težinu, podseća RTS.

"Svi ti natpisi – 'zabranjeno parkiranje' ili 'čuvaj se psa' ništa ne znače, to je možda simpatično da vidite, ali nema zakonsko značenje i ništa ne znači", objasnio je Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Da bi vaša oznaka bila zaista i zabrana, morate da dobijete dozvolu za parkiranje od Sekretarijata za saobraćaj. Tako to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu.

Čak i kada postavite lanac i natpis "zabranjeno parkiranje", to vas neće zaštiti ukoliko to mesto nije predviđeno za parking.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Procedura za dobijanje dozvole da tu parkirate nije jednostavna.

"Kada definišete koje parking mesto hoćete onda se obraćate Sekretarijatu za saobraćaj kako biste dobili dozvolu i određenu dokumentaciju", rekao je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja upravitelja zgrada.

U protivnom možete da platite kaznu ili da vam čak i pauk odnese vozilo. Čak iako ste ispred svoje kapije.

"Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje da stanete, da zagradite ulaz jer ste time prekršili zakon bez obzira što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže", kaže Vujanić, a isto važi i za stanare zgrada.

Ne mogu sami da određuju gde je parking dozvoljen i ne mogu svojevoljno da ograđuju prostor, jer time krše zakon.

Vlasnik mehaničarske radnje dobio je dozvolu da postavi žutu traku, kako mu automobili ne bi blokirali ulazak u servis. Ali, ni on ne sme tu da parkira vozilo, jer je parking za sve zabranjen na tom mestu.

"Ako bi kontrolor koji kontroliše saobraćaj prošao ovuda i video vozilo, piše da je ono parkirano na zabranjenom mestu, ne ulazeći u to o kome se radi", kaže Vujanić.

Zvuči konfuzno, ali je jedno jasno. Niko ne sme ni da ograniči parking, niti da ga prisvoji bez posebne dozvole Grada.

Međutim, ovakvi znakovi i parkinzi su česti, a drugo je pitanje, na koje nismo dobili odgovor, koliko često nadležni kontrolišu da li su parking mesta po zakonu obeležena i ograđena, ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu