Auto-put kroz Beograd postaje bulevar, da li će se smanjiti gužve?

Po saobraćajnim gužvama u takozvanom "špicu" reklo bi se da auto-put kroz Beograd i sada liči na bulevar. Da li će se od Bubanj Potoka do petlje "Beograd" brže stizati kada ta deonica i zvanično postane gradska ulica?

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Kada sledeće godine bude završena obilaznica oko Beograda, stvoriće se uslovi da auto-put od Bubanj Potoka do petlje "Beograd" bude pretvoren u gradsku saobraćajnicu.

Pretvaranje auto-puta u bulevar, koji bi održavao Grad, trebalo bi da unapredi saobraćaj u široj gradskoj zoni, piše RTS.

Marko Stojičić, glavni gradski arhitekta, rekao je da će to značiti da će zaustavna traka postati dodatna traka gde god postoje prostorne mogućnosti s obzirom da ima dosta ulaza odnosno izlaza na sam auto-put – to su zone gde ne možemo da imamo treću traku.

"Mahom će ona biti u funkciji u čitavoj dužini u oba smera, biće moguće na više mesta pristupiti toj saobraćajnici, što će značiti da ona neće biti prepreka koja je delila grad na dve celine", rekao je Stojičić.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Stvoriće se uslovi i za nove priključke.

"Neke od saobraćajnica u budućnoj mreži da priključimo i time skratimo distance koje u današnjem tretmanu funkcionišu u kružnom sistemu gde vi morate da izađete na jedan izlaz i napravite veliko putovanje kroz urbani deo grada pa ponovo izađete na auto-put. Rang ove saobraćajnice će biti kao što je delimično izvedeni unutrašnji magistračni poluprsten", kaže Stojičić.

Do kraja godine biće urađena studija o režimu saobraćaja u zaustavnim trakama, novim priključcima i načinu održavanja. Potom treba uraditi projekte za planirane izmene i, naravno, sve to izgraditi.

Da li će pretvaranjem auto-puta u gradsku saobraćajnicu gužve biti smanjene ili će, zbog bolje povezanosti, možda biti i povećane, zavisiće i od toga koliko će vozača koristiti obilaznicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu