Zamke prvog mraza – početni jutarnji kilometri su najopasniji

Ne pokrećite automobil dok potpuno ne očistite sva stakla, ne preterujte sa brojem obrtaja hladnog motora, vozite oprezno, bez žurbe i uz povećan razmak.

Izvor: B92, Autoportal.hr
Podeli
Foto: B92/NP
Foto: B92/NP

Sa prvim jutarnjim hladnoćama počinju i zimski problemi u vožnji. Motor teže "pali", posebno kod starih i neispravnih vozila, a rano ujutru nas može sačekati i led na vetrobranskom staklu.

Pre polaska, temeljno očistite sva stakla, kao i svetla i migavce. Opasno je krenuti sa zamagljenim staklima jer time ugrožavate bezbednost usled loše vidljivosti.

U sistemu za pranje vetrobrana treba da bude tečnost koja se ne ledi na nisikim temperaturama, ali led treba uklanjati strugalicom, a ne brisačima, podseća Autoportal. Ako na to ne pazite, lako možete oštetiti gumene metlice brisača.

Ne zaboravite da očiste i spoljne retrovizore.

U prvih nekoliko minuta rada, motor se već malo zagreje pa iz ventilacionih otvora počinje da suši vlagu sa unutrašnje strane stakala. Važno je pri ruci imati i mekanu krpu, kako bi se, po potrebi, mogla obrisati unutrašnja strana šoferšajbne.

U početku vozite oprezno i bez žurbe, jer treba pričekati kako bi se motor potpuno ugrejao, a ventilacija počela da radi punim intenzitetom.

Oprez je nužan i zbog hladnih guma, koje na hladnom asfaltu loše prijanjaju pa se povećava rizik od proklizavanja, kod kočenja i brže vožnje u krivinama.

Problem je posebno izražen ako vozite sa letnjim gumama, pa ako nekim slučajem do sada i niste stavili zimske pneumatike, sada je krajnje vreme da to uradite - gužve kod vulkanizera su prošle.

Prvi mrazevi su najopasniji, jer može da se dogodi da zimska služba ne stigne da pospe so na određenoj deonici, a vozači su još nespremni na zimske uslove vožnje.

Poledica se često javlja na nadvožnjacima, u usecima, na ulascima u tunele i predelima retko izloženim suncu. Nailazak na led nesmanjenom brzinom često znači i izletanje sa puta, što teško može da spreči i najspretniji vozač.

Ako se temperatura spusti ispod nule, treba biti oprezan čak i kada je suvo vreme, jer tada guma slabije prijanja.

Na kraju još jednom ponavljamo – dobre zimske gume vrede više od svega i na njima nemojte štedeti.

Led čistite oprezno

Struganje leda polako postaje svakodnevna rutina a pritom treba biti oprezan.

Koristite kvalitetne strugalice, led stružite odmerenim pritiskom, pazite da strugalicom za led uz okvir stakla ne oštetite gumene zaptivke.

Led treba ukloniti temeljno, jer zaostale grudvice, prilepljene za staklo, mogu da oštete gumenu metlicu brisača. Ni u kom slučaju za uklanjanje leda ne koristite vruću vodu, jer staklo može da pukne.

U početku bez turiranja

Bez problema možete da krenete sa hladnim motorom, ali dok se ne zagreje na radnu temperaturu ne preterujte sa brojem obrtaja motora. To je posebno važno kod motora sa turbopunjačem.

Kako se motor zagreva, obrtaje možete postupno da povećavate.

Oprezno u rikverc

Pre polaska, grejač zadnjeg stakla po pravilu ne stigne potpuno da ukloni vlagu, pa treba oprezno manevrisati u rikverc dok se staklo potpuno ne odmagli.

Problem pogoršavaju i bočni retrovizori, koji se nakon čišćenja lako ponovno zamagle i orose.

Posebno je nezgodno uključivanje u saobraćaj izlaskom sa parkinga u rikverc, jer loša vidljivost kroz bočne prozore otežava i povećava rizik izlaska na ulicu.

Zato je bolje da o tome vodite računa uveče i da na parkirno mesto uđete zadnjim delom vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu