DW: Ko danas može da kupi nov automobil?

Zbog korone su mnogi koji žele da se nekuda prevezu potražili zaklon u svojim limenim čaurama na četiri točka. No, i opet zbog korone, mnogi više ne razmišljaju o kupovini novog vozila. Jedino u Tesli imaju razloga za slavlje.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Ferrari promo
Foto: Ferrari promo

"Trenutno klasičnim proizvođačima automobila, dakle onima koji rade na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ide srazmerno loše", sažima Frank Švope, analitičar automobilskog sektora pokrajinske banke NordLB.

Što su duže neki proizvođači istrajavali sa klasičnim oblikom mobilnosti, tim veće su investicije u alternativne pogone i autonomnu vožnju koje ih sada čekaju. Tako ispada da je u automobilskim koncernima raspoloženje tmurno - osim u jednom: američkom proizvođaču električnih automobila Tesli, piše Dojče vele.

I njegova prodaja je nešto manja nego što su očekivali, ali bilans je bolji nego što se mislilo: "To se jednostavno desilo jer je pogon Tesle u Šangaju mogao da poveća proizvodnju i tako pomogne čitavoj firmi. Zato je Tesla četvrti put zaredom zabeležio dobit u ovom kvartalu."

Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Tesla je prvi put u svojoj 17-godišnjoj istoriji uspeo da prođe kroz čitavu godinu bez negativnog bilansa u nekom od kvartala.

To nije neka ogromna dobit, ali i 104 miliona dolara dobiti u tri meseca do kraja jula je za firmu Ilona Maska zapravo iznenađenje: još prošle godine u tom razdoblju je bila u minusu, a zbog pandemije se činilo da će u tom kvartalu situacija biti loša.

Mali korak, veliki uspeh

To je uspeh koji bi mogao da ima još veće - i još unosnije posledice: jer ako se dobit ostvaruje tokom četiri kvartala u nizu, onda se dospeva na američku listu najvrednijih firmi S&P (Standard & Poor's) 500.

To su akcije sa kojima su povezani razni investicioni fondovi, na primer penzijskih osiguranja, što onda garantuje i njihovu potražnju - i rast vrednosti.

Ilon Musk već namerava da gradi još jedan pogon.

"Napravićemo fabriku od koje će da zastaje dah na obali reke Kolorado, u saveznoj državi Teksasu kod grada Ostina".

I gradnja fabrike u Evropi u Grinhajdeu kod Berlina dobro napreduje i u Tesli su sigurni da će u najskorije vreme proizvoditi 500.000 vozila godišnje - trenutno sklapaju 367.500 vozila.

Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Ali već i te brojke svedoče da je teško porediti dobit u Tesli sa gubicima u jednom Daimleru, iako je tamo u drugom kvartalu zabeležen gubitak od 1,9 milijardi evra.

S druge strane, Tesla možda više nije tek mikrob u automobilskoj industriji, ali je još uvek patuljak: najveći proizvođač automobila, japanska Toyota, prodaje oko 200.000 vozila - svake nedelje.

To ne znači da je velikim proizvođačima lako i da nisu prisiljeni na promene: za vreme korone su automobilski koncerni morali da prekinu proizvodnju u čitavom nizu pogona, i kupovina novog automobila je bila problem jer su i izložbeni saloni bili zatvoreni.

To nipošto ne znači da je individualna mobilnost stvar prošlosti: baš u ovim danima su vozovi prazni jer tamo sada mora da se sedi pored nekog mogućeg prenosioca zaraze, sa avionima se ne zna sigurno hoće li let biti otkazan...

Mnogi koji su ovog leta ipak rešili da optutuju na odmor vratili su se - automobilu. Ali svom "starom": zbog korone čak i ako im je trenutno dobro, mnogi nisu sigurni hoće li imati novca za nov automobil.

Ništa više nije nemoguće

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Kada je konkretno reč o Daimleru, predsednik njegove uprave Ola Kelenijus priznaje da "na osnovu nezabeležene pandemije kovida-19 moramo da prođemo kroz veoma težak poslovni kvartal".

No uprkos padu prometa za 29% u poređenju sa 2. kvartalom prošle godine, u Daimleru su optimistični i veruju da će i ovu godinu završiti pozitivnim skorom.

Jer Daimler ima i sektor u koji može da se pouzda - čak pogotovo u ovo doba pandemije: sektor teretnih vozila. Ali i prodaja privatnih vozila se oporavlja.

No, nemački stručnjak za automobilski sektor, Frank Švope, siguran je da će se i zbog ove krize ubrzo odigrati velike promene u automobilskoj industriji. Uveren je da će doći, ako ne do fuzija, a ono bar do mnogo tešnje saradnje među proizvođačima "jednostavno da bi smanjili troškove".

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Tu je i dogovor francuskog PSA i grupacije Fiat-Chrysler (FCA) koji se očekuje najkasnije početkom sledeće godine, ali i Daimleru će pomoći neki partner.

To su sve nagađanja: možda se i on okrene prema Francuskoj i alijansi Renault-Nissan - međusobno ionako već imaju određene pakete akcija.

Slično je i sa kineskim koncernom Geely koji ima i akcije Daimlera i vlasnik je Volvoa. A tu je i mogućnost koju možda najviše priželjkuju ljubitelji nemačkih vozila, da večiti rivali u sektoru luksuznih vozila, Mercedes i BMW, konačno udruže svoje snage.

Sva ta nagađanja šef uprave Daimlera doduše proglašava "potpuno pogrešnim", ali - nagađanja ne prestaju.

Jer i drugi večiti rivali su počeli da shvataju da samo zajednički mogu u budućnost: o određenoj saradnji raspravljaju čak i dva ubedljivo najveća koncerna, Toyota i Volkswagen.

VW je već dogovorio saradnju sa drugim ljutim konkurentom: Ford će da radi na platformi za Volkswagenov pik-ap, a Volkswagen će Fordu da pripremi platformu za električni automobil.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Gde je tu Tesla? Njegove ambicije da proizvodi 500.000 vozila godišnje su svakako realne, ali se tržište menja i već odavno Tesla nije jedini električni automobil koji je u prodaji.

Konkurencija će biti još žešća i tu u automobilskom sektoru još mnogo toga može da se desi. Pogotovo kad se pogledaju vrednosti na berzama: velikim proizvođačima je vrednost zapravo vrlo mala a patuljku kao što je Tesla je mnogo veća nego što bi to trebalo da bude po broju prodanih vozila.

Tu ima još mnogo prostora za razmišljanje o tome šta bi moglo da se dogodi. Za obične smrtnike će i dalje najveći problem da bude: kako da sakupe novac za nov automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu