Poražavajući rezultati nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja

Srbija nije dostigla nijedan zacrtani cilj iz Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja 2015-2020, glavni je zaključak nedavno završene međunarodne konferencije "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Kako se navodi, u periodu od 2015. do 2019. godine znatno više ljudi je nastradalo u saobraćajnim nezgodama, nego što je to bilo predviđeno strategijom bezbednosti saobraćaja.

Naime, u prethodne četiri godine na putevima Srbije je poginulo 288 osoba više nego što je predviđala nacionalna strategija.

Broj teško povređenih lica je premašen za 1.925 u odnosu na predviđanja, dok je u protekle četiri godine bilo oko 15.000 lakše povređenih lica više nego što je to bilo predviđeno strategijom bezbednosti saobraćaja, navodi se u zaključcima konferencije koja je održana od 24. do 27. juna u Vrnjačkoj Banji.

Takođe, nije ostvareno ni planirano povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva, kao ni smanjenje prekoračenja dozvoljene brzine na našim putevima. Pored toga, nije dostignut ni planirani procenat upotrebe dečjih sedišta u automobilima.

Paradoksalno, umesto povećanja - smanjena je upotreba zaštitnih kaciga kod motociklista, ističe se kao jedan od zaključaka konferencije.

Navodi se i da nije ostvareno planirano smanjenje broja vozača koji upravljaju automobilom pod dejstvom alkohola.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Posebno se ističu loši i neprihvatljivi rezultati kada je reč o stradanju dece u saobraćaju. Naime, umesto proklamovanog smanjenja broja povređene dece na putevima i eliminisanja smrtnih ishoda kod mališana, došlo je do povećanja broja poginule i povređene dece.

Konferenciji u Vrnjačkoj Banji je prisustvovalo oko 200 stručnjaka bezbednosti saobraćaja, uz poštovanje svih propisanih mera zdravstvene zaštite, dok su online predavanja održali stručnjaci iz Švajcarske, Nemačke, Grčke, Slovenije...

Osim tragičnih posledica po nastradale i njihove porodice, ovo povećanje broja nastradalih, prema evropskom modelu za izračunavanje ukupnih ekonomskih posledica saobraćajnih nezgoda, koštalo je naše društvo oko 1,6 milijardi evra više nego što je bilo određeno kao prelazni cilj u strategiji bezbednosti saobraćaja, navedeno je u zaključku konferencije koji potpisuje profesor Saobraćajnog fakulteta, Krsto Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu