Na adrese vozača koji su napravili prekršaj u EU stiglo 2.000 kazni

Ukoliko napravite saobraćajni prekršaj u Evropskoj uniji, bićete na crnoj listi i skupo će da vas košta.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: B92/SM
Foto: B92/SM

Skoro 2.000 kazni stiglo je u proteklih godinu i po dana na kućne adrese vozačima koji su prekršili propise u zemljama Evropske unije.

Za one građane koji su to olako shvatili i nisu platili kaznu sledi još neprijatnije iznenađenje, biće im zabranjen ulazak u sve zemlje članice Evropske unije, bez obzira na to u kojoj su zemlji napravili prekršaj.

Tijana Ivanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi za RTS da se u policijskom pravilniku promenio način evidentiranja, odnosno kontrole saobraćajnih prekršaja.

"Uvedene su nadzorne kamere, samim tim organu je mnogo lakše da evidentira prekršaj, pronađe vlasnika vozila i tu kaznu uputi vlasniku vozila. Zbog toga je došlo do porasta broja novčanih kazni koje nam stižu u proteklom periodu", objašnjava Ivanovićeva.

Govoreći o prekršajima koje vozači najčešće prave na evropskim putevima, gošća Jutarnjeg programa navodi da se najčešće radi o – prekoročenju brzine, nepropisnom parkiranju, prolazku kroz crveno svetlo, telefoniranju tokom vožnje, prevozu dece bez dečjeg sedišta, nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Dodaje da kazne mogu dostići iznos od nekoliko stotina evra.

"Kazne za učinjene prekršaje mogu biti veoma visoke. Na te kazne može se obračunati i kamata ukoliko učinilac odluči da želi sudsko odlučivanje. Ti troškovi se takođe uvećavaju za sudske troškove što može na kraju izaći na višestruki iznos od prvobitne propisane kazne", navodi Ivanovićeva.

Najčešće kazne za saobraćajne prekršaje u EU:
Nekorišćenje sigurnosnog pojasa 25 - 350 evra
Telefoniranje u vožnji 35 - 100 evra
Prevoz dece van dečjeg sedišta 200 - 350 evra
Prekoračenje brzine u naselju do 30 km/h 100 evra
Preticanje preko pune linije 70 - 1.500 evra
Prolazak kroz crveno svetlo 70 - 1.500 evra

Crna lista i novčana kazna

Vozači koji ne plate kaznu, stavljaju se na crnu listu i zabranjuje im se ulazak u tu zemlju. Međutim, ukidanje zabrane, ni kada se dug plati, nije jednostavno i može potrajti i nekoliko godina.

"Procedura je vrlo komplikovana i kompleksna. Ceo postupak se vrši posredstvom Ministarstva pravde odnosno putem Instituta Međunarodne pravne pomoći. Tu je uključeno više organa. Vama novčanu kaznu može izreći npr. u Italiji opštinska jedinica, u Grčkoj, mala policijska uprava, taj organ koji je izrekao novčanu kaznu, on je dužan i da vas skine sa crne liste. Međutim, taj postupak je jako složen i samim tim može potrajati po nekoliko godina", objašnjava Ivanovićeva.

Zadržavanje vozila i do dva meseca

Kako navodi, u Grčkoj policijski službenici imaju pravo da zadrže saobraćajnu dozvolu i registarske tablice i do 60 dana ukoliko učinilac prekršaja ne plati kaznu.

"Ukoliko je vikend, učinilac prekršaja mora da sačeka prvi radni dan kako bi uplatio iznos novčane kazne. U tom slučaju policijski službenik ima ovlašćenje da zadrži putnu ispravu učinioca prekršaja, može i da skine registarske tablice i u izuzetnim slučajevima može da oduzme odnosno zadrži vozilo kao jedan vid jemstva da će ta kazna biti izvršena. Nakon toga kada učinilac dostavi dokaz da je uplatio novčanu kaznu putna isprava, registarske tablice kao i samo vozilo će mu biti vraćeno", objašnjava Ivanovićeva.

Ističe da naplata kazne za prekršaj učinjen sa iznajmljenim vozilom predstavlja poseban problem.

"Policijska uprava tada podnosi nalog vlasniku rentakar kompanije. Oni po pravilu isplate tu kaznu. Međutim, problem nastaje zato što oni u većini slučajeva pokreću parnični postupak pred sudom u Srbiji protiv vozača koji je iznajmio to vozilo i samim tim ta novčana kazna se automatski uvećava za zakonsku zateznu kamatu, troškove postupka i vi ćete biti u obavezi da platite višestruki iznos u odnosu na onaj koji je bio izrečen novčanom kaznom", objašnjava Ivanovićeva.

Apeluje na vozače da budu obazrivi, poštuju propise, signalizaciju, jer kako kaže, mogu sami sebi zakomplikovati život jednim neopreznim ponašanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu