Parking u beogradskom naselju postao auto-pijaca, šta preduzimaju nadležni

Kada parking za žitelje nekog kvarta postane auto-pijaca, nekima smeta, nekima i ne, ali činjenica je da je ovakvih mesta sve više u Beogradu.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: B92/NĆ (ilustracija)
Foto: B92/NĆ (ilustracija)

Auto-pijaca ili običan parking za automobile u beogradskom naselju Vidikovac, od kojih se neki i prodaje. Auto-plac ne bi trebalo da bude jer nema ograde, reklame, vlasnika ili bar čuvara.

Nekim meštanima smeta, nekima ne. Kako kažu, tu prodaju ljudi iz kraja. Ima i starih, ne mogu da odu do pijace, a oglas nalepljen na vozilu ne podleže pravilima o oglašavanju, pa ga vidimo na vozilu u pokretu i kada je parkirano, piše RTS.

Ipak, Gradska komunalna inspekcija i komunalna milicija u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i prema Gradskoj odluci odneli su četiri neregistrovana vozila.

"Komunalna milicija može da ukloni sva neregistrovana javna vozila na parkingu ako se tamo nalaze šest i više meseci. Ukoliko se nalaze dva meseca i više možemo da kaznimo pomoću tablet-uređaja i pošaljemo dojavu i tako stiže kazna na vlasnika vozila", kaže Nenad Lakić, šef operative komunalna milicije.

Ima sličnih pojava i drugim delovima grada pa i ispred pojedinih servisa ima parkiranih vozila uvezenih za prodaju ili za rezervne delove. Pre odnošenje ispoštuje se procedura kao i u slučaju na Vidikovcu.

"Dat je određen rok pre podizanja tih vozila i stavljeno rešenje o uklanjanju i ako niko nije uklonio onda su se stekli svi zakonski uslovi da se vozilo ukloni i ono se skloni", kaže Lakić.

Vozila iz uvoza sa starim Euro 3 motorima preplavila su auto-placeve, dvorišta pa i parkinge. Nezvanično, isti vlasnik, bolje rečeno uvoznik, sva četiri automobila odneta na Vidikovcu moraće da dokaže u MUP-u da su njegova.

Bilo bi ovde posla i za tržišnu inspekciju. Uvoz mora biti registrovan, firma mora da ispunjava određene uslove za prodaju.

Teško može običan parking da zameni auto plac. Nema mesta na parkingu za neregistrovana vozila ili ona koja mesecima čekaju da se srede papiri za registraciju ili da se to prepusti, eventualno novom vlasniku.

Da li se i u vašem kraju dešava da se javne parking površine koriste kao privremeni auto-placevi i šta mislite o tome?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu