Ponovo počelo ukucavanje brojeva motora za automobile iz uvoza

Problem za automobile iz uvoza kojima nije mogao da se očita broj motora počeo je još prošle godine. Njima je praktično bilo zabranjeno ukucavanje novog broja, podseća sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

U međuvremenu, sredinom januara ove godine, u problemu su se našla i već registrovana vozila. Tada su istekla stara ovlašćenja firmama koje se bave utiskivanjem broja motora i šasije.

Niko od vlasnika automobila kojima su na tehničkom pregledu rekli da je broj motora nečitljiv, nije mogao da reši taj problem, niti da registruje svoj auto, a vozači su bili ogorčeni.

Na sreću, problem je ubrzo rešen donošenjem novog Pravilnika o utiskivanju identifikacionih oznaka.

U tom novom pravilniku rešen je i problem automobila iz uvoza sa nečitljivim brojem motora, kojima je praktično bilo zabranjeno ukucavanje novog broja (tzv. PUS-ovanje).

Mnogi vlasnici koji su uvezli takve automobile jednostavno nisu znali šta da rade sa njima. Dakle, i njihovim mukama stigao je kraj. Sreća ipak nije dugo trajala... Počeli su da nam se javljaju upravo ti vozači sa tvrdnjom da oni i dalje ne mogu da obave ukucavanje novog broja motora.

To su nam potvrdili i u firmama koje se bave ukucavanjem broja motora – rekoše da čekaju zvaničan dopis od nadležnih.

Kraj agonije

Ispostavilo se da je problem "birokratske" prirode, odnosno da je trebalo sačekati da Agencija za bezbednost saobraćaja dobije instrukcije Uprave kriminalističke policije u čijoj je nadležnosti Pravilnik.

Te instrukcije su stigle, pa od petka, 6. marta, sve bi trebalo da funkcioniše bez problema, bez obzira da li je reč o kolima iz uvoza ili o onima koja su već registrovana u Srbiji.

Uglavnom, vlasnici automobila iz uvoza koji nisu mogli da prođu AMSS ispitivanje zbog nečitljivog broja motora, sada mogu da se obrate nekoj od ispostava AMSS u kojima se obavlja ovo ispitivanje i da se informišu o daljoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu