Koliko se u praksi poštuju ograničenja za vozače sa probnom dozvolom?

Najnovija saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao maloletni vozač sa probnom dozvolom ponovo je aktuelizovala ovu temu.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Brojnim problemima koji se tiču bezbednosti saobraćaja počinjemo da se bavimo tek kada se dogodi neki teži udes, nakon koga se ispostavi da je uzrok ozbiljno nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Takav je slučaj i sa saobraćajkom koja se dogodila u beogradskom naselju Miljakovac u noći između nedelje i ponedeljka.

Kako je preneo Tanjug, nekoliko mladih teže je povređeno u ponedeljak oko 4 sata ujutru u saobraćajnoj nezgodi, nakon što je automobil kojim je upravljao mladić od 17 godina sa probnom vozačkom dozvolom udario u banderu.

Iako uzroci ove nezgode tek treba da budu utvrđeni, odmah upada u oči da se ona dogodila u periodu kada vozač koji poseduje probnu dozvolu nikako ne bi smeo da upravlja automobilom.

Naime, prema Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja iz 2019. godine, sa probnom vozačkom ne smete da vozite od 23:00 do 06:00.

Maloletni vozači sa probnom dozvolom imaju i dodatna ograničenja

Foto: B92/NP
Foto: B92/NP

Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno oni koji još uvek nisu punoletni, ne smeju da voze bez nadzora osobe koja mora ima dozvolu najmanje 5 godina.

Dakle, sve dok ne napune 18. godina, sa njima u automobilu mora da bude neko ko ima vozačku dozvolu B kategorije minimum 5 godina.

Kako navodi Tanjug, u automobilu koji je u noći između nedelje i ponedeljka udario u banderu osim maloletnog vozača bile su i četiri devojke od po 18 godina i jedan mladić od 19 godina.

Čak i ako neko od njih ima vozačku dozvolu, s obzirom na njihov uzrast, izvesno je da je ne poseduje najmanje 5 godina, pa je i u ovom delu prekršen zakon.

Pored toga, maloletni vozači sa probnom dozvolom ne smeju u automobilu da prevoze više od tri osobe, uključujući i osobu koja vrši nadzor - u ovom slučaju bilo je čak 5 osoba pored vozača.

Šta još ne smeju vozači sa probnom vozačkom?

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Pomenuta saobraćajna nezgoda, u kojoj na sreću niko nije nastradao, povod je da se joše jednom podsetimo i drugih ograničenja koja važe za vozače sa probnom dozvolom.

• Vozači sa probnom vozačkom ne smeju da voze automobil sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS.

Postoji i izuzetak - samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina, snaga motora može da bude i veća.

Ograničenje brzine

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da vozi brzinom većom od:

- na autoputu 110 km/h,

- na motoputu 90 km/h,

- na ostalim putevima brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće.

Alkohol u krvi

Nulta tolerancija – vozač sa probnom dozvolom ne sme da ima alkohol u krvi.

Telefon u vožnji

Sa probnom vozačkom ne smete da koristite telefon čak ni uz pomoć „hands free“ uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu