Širi se mreža punjača za električne automobile u Beogradu

"Sve više Evropljana koristi električne automobile, a Srbiju zaobilaze kada vide da na mapi ovde nemaju gde da napune svoja vozila."

Podeli
Foto: CarGo promo
Foto: CarGo promo

Kompanija CarGo kreće u proširenje mreže punjača za električna vozila u našoj zemlji.

Direktor kompanije, Vuk Guberinić, najavio je saradnju sa rumunskom softverskom kompanijom na razvoju šire mreže električnih punjača, najpre u Beogradu, a zatim i širom Srbije.

"Na ovaj način ne samo da ćemo raditi na smanjienju emisije štetnih materija, već verujemo da ćemo podstaći i rast turizma. Sve više evropljana koristi električne automobile, a Srbiju zaobilaze kada vide da na mapi ovde nemaju gde da napune svoja kola“, rekao je Guberinić.

Foto: CarGo promo
Foto: CarGo promo

Partner u ovom poduhvatu je rumunska kompanija Safe Fleet, koja je lider u proizvodnji elektro punjača na tržištu Jugoistočne Evrope, a pored toga je kreirala i softversku tehnologiju za savremeno upravljanje punjačima.

"Elektro punjači na javnim i privatnim parkiralištima su neophodna infrastruktura. Ukoliko se naši planovi ostvare, to će dodatno podstaći građane da nabave električne automobile, što će biti ozbiljan korak ka izgradnji zdravije Srbije", rekao je Guberinić.

CarGo u voznom parku već ima 17 električnih automobila, među kojima je i luksuzni Jaguar I-Pace. Prema njihovom iskustvu ovaj automobil sa jednim punjenjem u gradskim uslovima pređe oko 320 km. Nakon toga, 80 odsto baterije može da se dopuni za oko 45 minuta na brzom punjaču.

On objašnjava da je, primera radi, Rumunija zabeležila najveći rast u segmentu električnih automobila među EU članicama.

"Tome su doprinele i ovakve inicijative, ali i njihovo ministarstvo ekologije koje podržava postavljanje 20 hiljada stanica za električno punjenje."

Safe Fleet je inovativan telematički softver u oblasti direktne komunikacije od "mašine do mašine" (M2M), koji koriste kompanije u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama EU.

Pročitajte još:

Dugo putovanje u Evropu: Kako do automobila koji manje zagađuju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu