I dalje je vreme paklenih vozača

Retko gde se, kao u Nemačkoj, autoputem može voziti i preko dvesta na sat. Sada je propao pokušaj stranke Zelenih da se uvede ograničenje na 130 kilometara na čas. Nemačka štampa je oko toga podeljenog mišljenja.

Podeli
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U kontroverznoj debati koja se u četvrtak (17. oktobar) vodila u Bundestagu, pre svih su Zeleni i Levica bili za uvođenje generalnog ograničenja brzine, što su obrazložili smanjenjem rizika od mogućih nesreća.

Zeleni su konkretno tražili da se brzina na autoputevima svuda ograniči na najviše 130 kilometara na sat. Ovaj pokušaj je propao – očekivano.

Demohrišćani, Liberali i desničarska Alternativa za Nemačku kategorički odbijaju ovaj predlog, dok su Socijaldemokrate za to da se o ovoj temi dalje razgovara.

U Nemačkoj nema generalnog ograničenja brzine na auto-putevima; postoji samo "brzina koja se preporučuje" i ona iznosi 130 km/h. Već decenijama, o tome se katkada povede javna debata koja se ubrzo potom – ugasi.

U Nemačkoj je inače brzina na mnogim mestima već ograničena na 130 kilometara na čas ili manje, ali postoje veliki delovi autoputeva gde je dozvoljena neograničeno brza vožnja, prenosi DW.

"Zeleni ne mogu da proguraju svoju stvar kada se radi o nemačkom mezimčetu"
, piše list Vezer kurir o ljubavi Nemaca prema brzoj vožnji, "Nemci ne žele da se odreknu slobode da na autoputevima voze brzo koliko hoće – 160, 180 ili čak 200 kilometara na sat. Vozači ne žele tutora".

Noje osnabriker cajtung piše: "Ograničenje brzine? Neka hvala. Nepopularno je zahtevati ograničavanje brzine na autoputevima, kao što uvek iznova rade Zeleni. Jasno je kao dan da to neće proći u parlamentu".

Ipak, ovaj list beleži da ne može sve da ostane po starom: "Reč o bezbednosti i protoku saobraćaja u doba klimatskih promena. Jer, kada automobili budu vozili autonomno, ionako ćemo morati da se navikavamo na usklađene brzine. A vozači električnih automobila svakako ne bi trebalo da voze prebrzo jer se tako baterija veoma brzo prazni".

"Ograničenja su neophodna tamo gde individualne slobode idu na štetu drugih", jasan je komentator u Emder cajtungu, "Zbog toga imamo zabrane pušenja u javnim ustanovama i ograničenje brzine u naseljenim mestima i na magistralnim putevima. Teško je uopšte pojmiti zašto bi na autoputevima trebalo da bude drugačije".

Ovaj list podseća da se u nekim anketama oko 56 odsto Nemaca izjasnilo za ograničenja brzine.

"U nedostatku stručnih argumenata, svaki pokušaj ograničenja brzine se shvata kao napad na same vozače, čija će sloboda ovim 'tutorstvom' tobože biti žestoko ograničena. Nego, čudno je da u skoro svim drugim zemljama na svetu to izgleda nije problem".

Rajn nekar cajtung je drukčijeg stava. "S obzirom na veliki broj nesreća na francuskim, italijanskim i američkim autoputevima, očito je da se može napraviti gomila gluposti za volanom i sa ograničenjem brzine".

Zidvest prese iz Ulma podseća da je dokazano da uticaj na životnu sredinu nije različit kada se vozi spori ili brzo, ali da postoje dokazi da neograničena brzina vodi u više saobraćajnih nesreća.

"Ali ovde i dalje može da se jurca – što je jedinstveno u celoj Evropi. Barem u tome je Nemačka još uvek broj jedan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu